Ulaz za korisnike

Oplate

Oplate

Pri odabiru oplate razlikuju se higroskopne od nehigroskopnih oplata. Higroskopne oplate stvaraju površine bez šupljina (punkera). Oplata izvlači iz betona višak zraka i/ili višak vode. Koriste se npr. daske, fosne i ploče koje imaju određeni hiskroskopni efekat.Daščane oplate se koriste već prema željenoj strukturi površine kao daske od prirodnog drveta, izblanjane daske ili one s plamenim uzorkom. Već prema razmaku između dasaka nastaju u očvrslom betonu širi ili uži grebeni. Užlijebljene oplate sprečavaju nastajanje grebena u betonu. Već prema sposobnosti upijanja vlage i sastavu drveta javljaju se svijetla ili tamna obojenja betona.

Osim dasaka i ploča kao higroskopna oplata se koriste i tekstilni dijelovi oplate. Oplate koje nemaju sposobnost upijanja vlage omogućuju vrlo glatke površine betona. Pošto se voda ili zrak ne mogu odvoditi na površini betona nastaju sitne pore. Oplate se sastoje uglavnom od plastikom zaštićenih ili impregniranih ploča od čelika ili lima ali i plastike.

Voda koja se zadržava na površini može prouzročiti obojenja površine na očvrslom betonu. Strukturirne oplate od plastike omogućuju bezbroj tekstura na betonskim gotovim dijelovima. Osim vrste oplate treba svakako voditi računa i o formatirnju fuga (radne fuge, prividne fuge). Foto: Peri