Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Pasivna kuća

Pasivna kuća
Pasivnom se kućom naziva objekt, koji nema regularni sustav za grijanje. Pasivna kuća se zagrijava jedino dobro iskorištenom vanjskom temperaturom (sunčanim zrakama) i toplinom, koja nastaje u samoj kući (npr. od stanovnika ili električnih uređaja). Dobra izolacija kao i kontrolirano zračenje prostorija (uključujući izmjenjivač topline) standard su pasivne kuće.

Način djelovanja bazira se na sljedećem:

  • Zadržavanje postojeće topline (jako dobra izolacija objekta)
  • Optimalna iskorištenost sunčanih zraka okretanjem i specijalnim staklima na objektu
  • Kontrolirano zračenje prostorija s iskorištavanjem povratne topline i toplinske energije u ispušnim plinovima uz dodatno korištenje zemaljske topline ili termičkih solarnih uređaja.

Pasivna kuća – otvaranje prozora 

Pasivne kuće imaju kontrolirano zračenje prostorija. To znači, potrošeni zrak stalno odlazi a svježi zrak stalno dolazi. To znači načelno u pasivnoj kući nije potrebno otvarati prozore i vrata zbog zračenja, jer sustav zraka vodi računa o konstantnoj izmjeni zraka i o ugodnim temperaturama. Naravno i pored toga je moguće, otvoriti vrata i prozore, ukoliko to stanovnici žele. Međutim, zimi prozore ne bi trebalo držati predugo otvorene, jer inače se temperatura u prostoriji previše smanji. Daljnja prednost kontroliranog zračenja prostorije: vanjski zrak se preko finih filtara filtrira i samim tim u njemu nema prljavštine i peludi. Prava prednost za alergičare! 

Pasivna kuća – da li je pasivna kuća komplicirana hightech kuća? 

Ne, pasivna kuća je dobronamjerna i kuća kojom se jednostavno rukuje. Komforno zračenje ima manje gumba nego normalni daljinski upravljač za televizor! Pasivna kuća nudi tehniku, koju možete opipati: Tako godišnju izmjenu filtra vlasnici sami mogu obaviti. Ne treba Vam stručnjak.

Pasivna kuća – da li kuća može funkcionirati bez grijanja? 

Pasivne kuće koje su u uporabi i u kojima su izvršena mjerenja navedeno jasno potvrđuju: i kod nas je moguće tako graditi. Rezultati mjerena iz naselja pasivnih kuća dokazuju, kako se potreba za toplotom može unaprijed izračunati. 

Pasivna kuća – uređaji za zračenje 

Uređaj za zračenje u pasivnoj kući, jeste uređaj za proizvodnju svježeg zraka a ne klima uređaj, jer kod klima uređaja mogu se – pri lošem održavanju - pojaviti problemi s klicama. Zvukovi, koje proizvode ventilatori i zvučni ventili u potpunosti eliminiraju zvučni izolatori. Svježi zrak u prostoriju ulazi preko sapnica. Zrak prvo klizi preko stropa i tada ispunjava prostoriju jednomjerno i to brzinom koja se ne osjeti. 

Pasivna kuća – pasivno korištenje solarne energije 

Prozori pasivne kuće su sunčani kolektori, koji dobivenu pasivnu solarnu energiju ravnomjerno raspoređuju po kući. Cilj je ostalu potrebu toplote držati na što nižoj razini – tj. ispod 15 kWh/(m2a). 

Gubitci topline i transparentnih površina moraju se držati na niskoj razini: 

Visoko kvalitetno postavljanje stakala je bitno, ista moraju imaju visoku propusnost energije ali nisku propusnost koeficijenta toplote. Solarna dobit na transparentnim površinama, moguća je povoljnim postavljanjem (za mjesece zime idealan je jug) i sprječavanjem sjena! Nadogradnje na fasadi kao što su balkoni, nadstrešnice ili zaštite od radoznalih pogleda sprječavaju sunčane zrake. Stakla ne mogu ispunjavati funkciju kolektora. Ljeti trebate napraviti sjenu na južnoj strani, jer će se inače prostorije previše zagrijati.  Foto: passivhausprojekte.de

Članci

Još članaka ...