Ulaz za korisnike

Peleti

Peleti

Kao alternativa plinu i loživom ulju sve se više ponovno za grijanje koristi drvo (peleti).

Međutim takvo grijanje nema više ništa zajedničko s grijanjem na drva u vremena naših baka. Današnji moderni uređaji za grijanje jednostavni su i komforni, slično kao grijanje loživim uljem i plinom. Upravo je grijanje drvenim peletima omiljeno.

Peleti - Kompatibilnost s okolišem:

Drvo je regionalno obnovljiva sirovina, pri njegovom sagorijevanju se oslobađa onoliko CO2 koliko ga je drvo akumuliralo u fazi rasta. Moderni kotlovi za grijanje drvenim peletima imaju visoki stupanj učinkovitosti i sagorijevaju bez emisije štetnih plinova.

Peleti - Energent:

Peleti su prešani otpaci od rezanja i blanjanja drveta. Ti otpadni proizvodi nemaju nikakve dodatke, promjera su od 6 milimetara i dužine od 20 milimetra. Proizvode se pod visokim tlakom, zato imaju veoma mali sadržaj vode te tako i veliku energetsku vrijednost.

Peleti - Centralno grijanje:

Za cijeli objekat se rabe veliki sistemi centralnog grijanja, koji preuzimaju i pripremu tople vode i grijanje. Mogu se naravno koristiti i u kombinaciji s drugim izvorima obnovljivih energija, primjerice suređajem za zagrijavanje vode.

Peleti - Isporuke i uskladištenje:

Drveni peleti se vrlo jednostavno isporučuju jednom godišnje ili specijalnim kamionima ili zapakirani u vrećama, te se odlažu u podrum ili u silos za vreće. Dakle nije potrebno više prostora nego je to slučaj s tankovima za uljni kotao. Skladišni prostor mora biti zaštićen od vlage. Automatizirana tehnika omogućuje prenošenje peleta transportnom trakom od skladišnog prostora do kotla.

Pepeo:

Prilikom sagorijevanja peleta nastaje narvano i pepeo. Godišnje otprilike u jednoj obiteljskoj kući nastane oko 30 kg pepela. U razdoblju grijanja je preporučljivo pražnjenje kutija s pepelom recimo svaka dva mjeseca , kako te kutije ne bi bile kasnije preteške. Pepeo se kasnije može koristiti kao gnojivo ili se jednostavno može baciti u kontejner za smeće.

Troškovi: Investicija za centralno grijanje drvenim peletima skuplja je zasada od centralnog grijanja loživim uljem.