Ulaz za korisnike
Plijesni

Plijesni

Propusni prozori, hladni vanjski zidovi ili vlažni kutevi: plijesan može u kući imati mnogo uzroka. Gotovo ništa nije u kući sigurno pred odvratnim sporama. Pri tome nije samo činjenica da ih je neugodno vidjeti, već su i opasne za zdravlje. No kako se riješiti pljesnivih mrlja? I kako možete spriječiti, da se nezdrava pošast proširi po stanu? Od posebne važnosti su pravilno grijanje i prozračivanje. Sa ovih dvanaest savjeta protiv plijesni, neugodne spore nemaju šanse.

Propusni prozori, hladni vanjski zidovi ili vlažni kutevi: plijesan može u kući imati mnogo uzroka. Gotovo ništa nije u kući sigurno pred odvratnim sporama. Pri tome nije samo činjenica da ih je neugodno vidjeti, već su i opasne za zdravlje. No kako se riješiti pljesnivih mrlja? I kako možete spriječiti, da se nezdrava pošast proširi po stanu? Od posebne važnosti su pravilno grijanje i prozračivanje. Sa ovih dvanaest savjeta protiv plijesni, neugodne spore nemaju šanse.
 
Visoka koncentracija spora plijesni u zraku može – prije svega kod osjetljivih ljudi i osobe s alergijama – uzrokovati otežano disanje, kašalj pa čak i astmu. Štetne gljive mogu uzrokovati i infekcije. 

Stoga je važno što prije i trajno ukloniti plijesan.

Prvi korak za stanovanje bez plijesni-ukloniti vlažnost

Za rast plijesan treba vlažno okruženje. Na mokrim mjestima, će uvijek nastajati plijesan, sve dok se ne eliminira osnovni problem, a to je vlažnost. Postoji mnogo mogućih uzroka – od pogrešnog prozračivanja sve do pogrešaka pri radnji. Ponekad je razlog očit: Ako se plijesan nalazi direktno ispod vodovoda, ispod prozora ili direktno na tušu, vjerojatno su porozni i popravak će riješiti problem vlage.

Ako to nije slučaj, onda vjerojatno u cijeloj kući prevladava visoka vlaga. U tom slučaju je važno, osigurati pravilnu  cirkulaciju zraka. Kako bi transportirali vlagu iz stana, trebali bi stan više puta na dan prozračivati. Pet do deset minuta prozračivanja za kompletno otvorenim prozorom. Kontinuirano prozračivanje sa nagnutim prozorom (na kip) ne preporučamo, jer će troškovi grijanja porasti a izmjena zraka će trajati puno duže.

Također je važno, da prostorije ne ohladite previše. Unutarnja temperatura nikada ne smije pasti ispod 16 stupnjeva.  Inače bi trebali vrlo visok unos energije kako bi ponovno zagrijali zidove, a time bi rasli i troškovi grijanja. Osim toga ohlađeni namještaj stvara kondenzaciju i pogoršava problem vlage.

Pravilno grijanje i prozračivanje ispunjava istovremeno dvostruku svrhu. Sprječava stvaranje plijesni i ujedno štedi troškove grijanja.

U drugom koraku: uklanjanje plijesni

Kada ste uspjeli ukloniti vlažnost, ne mogu se više lako stvarati nove mrlje od plijesni i možete započeti za uklanjanjem starih mrlja. Manje površine do oko pola četvornog metra možete sami očistiti. Kod većih zahvaćenih površina, Vam savjetujemo da se obratite stručnjaku.

Općenito vrijedi: kemijski sprej za čišćenje ubija gljivice, ali njihov toksični učinak još uvijek može ostati. Iz tog razloga morate plijesan prvo fizički ukloniti, a ne samo ubiti.

Kako ne bi došli u kontakt sa toksinima, prilikom čišćenja morate nositi zaštitu za usa i nos, gumene rukavice i zaštitne naočale. Vaša odjeća treba pokrivati tijelo i nakon uklanjanja plijesni, ju treba staviti na pranje. Na kraju prostoriju  treba temeljito prozračiti. S ovih dvanaest savjeta protiv plijesni neugodne spore u Vašem domu nemaju nikakve šanse.

Ispravno prozračiti

Čak i na niskim temperaturama bi se prostorije trebale prozračivati pet do deset minuta na dan, kako bi osigurali cirkulaciju zraka. Prije toga isključite grijanje i otvorite prozor – nagib je manje učinkovit. 

Zamagljeni prozori su posebno znak za preveliku vlagu u prostoriji.

Plijesan u gipsu i fugama

U početnoj fazi plijesni, je dovoljno čišćenje površine sa vlažnom krpom. U tu svrhu upotrijebite vodu i metilni alkohol u omjeru 9:1 ili visokopostotni ocat.

Plijesan na drvetu

Na glatkim površinama je najčešće zahvaćena samo površina. Najbolje bi bilo da pustite da se drvo osuši i nakon toga pošlajfate. Plijesnive drvene ploče ili iverice se ne mogu spasiti.

Plijesan na tapetama

Manja oštećenja se mogu ukloniti, na način da nanesete otopinu od salicilne kiseline i alkohola u omjeru 1:5.   Ukoliko to ne pomaže, morate ukloniti cijelu tapetu te potražiti uzrok nastajanja plijesni.

Tekstil i jastuci

Ovdje se spore plijesni jako teško uklanjaju. Namočite područje s vodom i otopinom amonijaka. Zatim namočite u otopinu  Kaliumhydrogenoxalat. Mrlje plijesni na koži. Utrljajte na mjestima gdje se nalaze mrlje ocat i nakon toga nanesite posebnu kremu za njegu kože.

Plijesnive strane

- Navlažite mrlje od plijesni i po njima posipajte formalin. Zatim pustite da se to osuši.
- Nikada nemojte u potpunosti ugasiti grijanje tijekom zime
- Nikada nemojte potpunosti ugasiti grijanje tijekom zime. Čak i ako otiđete nekud na dulje vrijeme: nikada nemojte u potpunosti ugasiti grijanje. Na taj način spriječavate mokro-hladnu klimu. Osim toga, stalno paljenje i gašenje grijanja je puno skuplje nego održavanje niske prosječne temperature.

Preusmjeravanje vodene pare prema van

Nakon kuhanja ili pečenja, kupanja i tuširanja najbolje bi bilo odmah provjetriti prostoriju. Vrata držite zatvorena kako se vodena para ne bi proširila u druge sobe.

Držite razmak od zida

Veliki namještaj postavite dva do pet centimetara udaljeno od vanjskog zida. To omogućava bolju cirkulaciju zraka. Osim toga se Vašem namještaju ne može tako lagano nešto dogoditi.

Oprez sa uništavačima plijesni

Sami kemijski uništavači plijesni ne donose trajno riješenje. Uzrok vlage se mora eliminirati jer u suprotnom se plijesan uvijek vraća. Osim toga, čistači plijesni su otrovni, stoga je potrebno pri korištenju čistača nositi i odgovarajuću zaštitnu odjeću.

Ako ste u mogućnosti onda nemojte sušiti rublje u kući. Ako trebate sušiti rublje u kući tada je trebate češće prozračivati. U suprotnom se nakuplja prevelika vlaga. Foto: Immowelt.de