Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Plin

Plin
Plin je fosilni nositelj energije visoke grijne vrijednosti (sadržaj energije), ekološki prihvatljiv i ekonomičan, nažalost nema ga svuda. Za opskrbu plinom korisnik plaća opskrbljivaču pristojbe priključka, osnovnu cijenu i cijenu za potrošeni energent. Cijena zemnog plina povezana je s cijenom nafte.

Zemni plin zahtjeva kućni priključak, ali ne i prostor za uskladištenje. Plinovod u ulici pripada tvrtki koja vrši opskrbu sve do glavnog ventila u kući. Uglavnom nije potrebna ni specijalna prostorija za grijna postrojenja.

Ukapljeni plin
 
Opskrba ukapljenog plina se vrši u spremnicima od, 2 / 2,1 / 2,9 tona zapremine. Odlažu se vani ili pod zemljom u vrtu. Pri tome treba voditi računa o najmanjim razmacima. Za isporuke se koriste cisterne.

Opskrbne tvrtke se preko elektroničkog prijenosa podataka informiraju o stanju popunjenosti spremnika. Kod smanjenja definirane količine se automatski vrši nova isporuka. Kod izuzetno male potrošnje smisla ima opskrba u pojedinačnim bocama. Kako je ukapljeni plin teži od zraka, uređaji za opskrbu plinom mogu biti uskladišteni ispod razine zemlje samo uz posebne sigurnosne mjere, velike boce moraju biti dobro ventilirane, npr. izvan kuće.

Male boce, recimo za plinski štednjak mogu stajati i u kući, ukoliko je pod iznad razine zemlje.

Plin argon

Plin argon egzistira kao plemeniti plin bez boje i mirisa, te s drugim supstancama ne stvara kemijske reakcije. Koristi se kao plemeniti plin u međuprostoru između staklenih ploča najčešće kod izolacijskog stakla, te može reducirati U-vrijednost stakla za ca.0,3 W/m2K.

Članci

Još članaka ...