Ulaz za korisnike

Podni profili

Podni profili

Prilagodni, prijelazni, priključni profili od mesinga, plemenitog čelika, aluminija; profili koji se učvršćuju vijcima ili se samo uklapaju. S obzirom na diferenciranu ponudu izvođačima radova nije lako imati uvid.

Pri orijentaciji obično pomažu katalozi proizvoda kvalitetnih proizvođača, koji nadamo se već u fazi razvoja uzimaju u obzir potrebe industrije podnih obloga s jedne strane te obrtnika koji izvode radove polaganja podnih obloga s druge strane. U stvarnosti takva informativna dokumentacija sadrži pregled različitih profila i profilnih sistema, njihova područja uporabe te stručnu izvedbu. Uostalom i na gradilištu vrijedi sljedeće pravilo: tko izgubi pregled profila podnih obloga uslijed mnoštva oblika, boja i dimenzija treba svakako koristiti bogato iskustvo renomiranih proizvođača.

Prilikom montaže izvođač se mora pridržavati zadanih elemenata iz natječaja, jer su tamo jasno definirani i zahtjevi u pogledu kvalitete profila podnih obloga. Ukoliko se ne pridržava toga mora biti svjestan da svi propusti u pogledu obrade, trajnosti kao i točnosti mjera dolaze na naplatu tek kasnije nakon završetka polaganja. Informacije o kvaliteti daju certifikati, koje izdaju TÜV i drugi slični instituti.

Prilikom donošenja odluke koliko će se investirati u male zahvate koji rješavaju problem treba uzeti u obzir sljedeće: profili se koriste uvijek kada se pojave poteškoće kao recimo visinske razlike, razlike u materijalu (na jednoj strani kamene ploče, na drugoj strani PVC ili tepih), zatim kod izmjena dimenzija (plivajući postavljene podne obloge drvo/drvena vlakna), te kod specijalnih želje kao što su primjerice zaobljenja.

U takvim slučajevima su zahtjevi koji se pred izvođače radova postavljaju gotovo svakodnevno - prijelazni/prilagodni profili- enormni. Hodanje pa čak i vožnja recimo kolicima za podizanje, izazivaju permanentna opterećenja koje profili moraju izdržati te zadržati stabilnosti čak i nekoliko desetljeća.

Važnu ulogu ovdje igra adekvatan odabir proizvoda, ne donositi odluke na prečac ili prema pogrešnim kriterijima. Jer kako će se profili održati na tankom drvenom dekor filmu, ovisi o stručnjaku koji isti postavlja. Čak se i eloksirane površine vremenom habaju. Mesing poprima karakterističnu patinu, ali u pravilu zadržava svoju funkcionalnost.

Važno je voditi računa o svim ovim posebnostima i specifičnostima obloga, kako bi se investitor poštedio kasnijih razočarenja. Njegova najveća zahvala bit će ako nakon obavljenog posla više nikada ne čuje za izvođača radova.

Zahtjevi

Proizvođač profila konfrontira se sa sljedećim zahtjevima i očekivanjima svojih tržišnih partnera:

Krajnji kupac: on sve više traži zahtjevnija rješenja te traži u skladu s tim i sve kvalitetnije proizvode. Površine moraju biti harmonično prilagođene podnoj oblozi.

Trgovac: on u prvoj liniji traži proizvode koji nude univerzalna rješenja, koji su višestruko upotrebljivi i koji imaju niske troškove uskladištenja.

Izvođač radova: Oni obično žele proizvode kojima se zahtjevni zadaci rješavaju tehnički relativno jednostavno te koji istovremeno ispunjavaju visoke standarde kvalitete.

Pitanje materijala

Aluminij: Profili od aluminija mogu se koristiti tamo gdje nema nesvakidašnjih kemijskih reakcija. Kako bi se izbjegle pojave korozije svakako treba oprezno postupati s cementnim materijalima. Aluminij je osjetljiv na alkalne medije, zato se sa svih vidljivih površina moraju eliminirati mort, ljepila za pločice, cement za fuge i slično.

Mesing: Profili od mesinga postojani su na velika opterećenja, a isto tako i rezistentni na kemikalije, koje se javljaju kod polaganja pločica. Mesingani profili mogu se koristiti jako dobro i kao pokretne fuge. Mesing na zraku oksidira.

Savjet: Provjerite kompatibilnost kemijskih i mehaničkih opterećenja u svakom pojedinačnom slučaju.

Rješenja:

Prilagodni profili služe za prilagodbu podnim oblogama iste visine ili za izjednačavanje visine kao i za pokrivanje spojeva/fuga. Priključni profili služe za zatvaranje obloga, kao zaštita ivica, optičko razgraničenje i priključak na zidovima. Donji dio se učvršćuje na estrih, gornji dio prelazi preko ivica podne obloge, visinski je podesiv i fiksiran vijcima.

Prijelazni profili predstavljaju prijelaze kod parketnih ili laminatnih podnih obloga iste visine. Ti profili se sastoje od dva paralelno raspoređena dijela, jednog dijela koji se učvršćuje na pod i drugog dijela koji je kasnije vidljiv. Vijcima koji ulaze u kanal donjeg profila mogu se regulirati visine. Neki profili posjeduju rebrastu šinu u koju se postavlja gornji pokrivni profil. Foto: Küberit Profile Systems

Prijelazni profil s plastičnim udarnim moždanikom, Prijelazni profil, samoljepljiv, Prijelazni profil, zaobljen, Prijelazni profil, Prijelazni profil, na vijke, Profil od plemenitog čelika, poliran, Profil od plemenitog čelika, mat četkano, Profil od plemenitog čelika, PVC profil,