Ulaz za korisnike

Postavljanje pločica

Postavljanje pločica

Postavljanje pločica - Higijenske podne i zidne obloge, koje se lako održavaju, vodootporne, postojane na svjetlost, udarce i ogrebotine, vatrootporne, postojanih boja (za unutarnje i vanjske zidne obloge), dugotrajne, mogu se na tržištu dobiti u više oblika, boja i površinskih struktura. (glatke, mat, sjajne,reljefne), npr. mali i srednji mozaik, 5/10cm, 10/10 cm, 15/15 cm, 10/20 cm, 20/30 cm i veće, kvadratične, pravokutne, šestokutne i sl. Prije polaganja treba svakako napraviti plan. Postavljanje pločica se vrši u posteljicu od morta ili specijalnim ljepilima (tanka posteljica), i to iz pojedinačnih pločica ili elemenata od pločica koji se lijepe na nosive površine na podloge od striha, opeke, na stare pločice, te u prostorijama izloženim utjecaju vlage na brtvene mase protiv prodora vlage.

Razliku se:

pločice od kamenine ili gline, nisu postojane na mraz, pogodne za oblaganje zidova i podova u unutarnjem području glazirane i neglazirane pločice od kamenine, postojane na mraz, pogodne za zidne i podne obloge izložene jakom naprezanju i u unutarnjem i vanjskom području (izbor prema skupinama naprezanja) form-dijelovi, npr. pločice za prozorske klupice i obloge zidova ili keramika za bazene za plivanje

Posteljice od tankog morta

Nanosi se obično na ravnu podlogu lopaticom za izglađivanje. U tu tanku posteljicu se utiskuju keramičke pločice ili ploče s prorezima. Ravne opeke npr. opke od poroznog betona,vapnenac ili ravne opeke se mogu također lijepiti na ovaj način. Križ za polaganje pločica (uglavnom od plastike), olakšava polaganje pločica, jer križevi postavljeni u kutevima drže ravomjerni razmak između pločica.

Lak za pločice

Zidne se pličice – za razliku od podnih pločica- mogu i lakirati. Trgovine nude specijalne sisteme za premazivanje. Na čiste stare pločice, bez tragova masnoće se nanosi predpremaz, koji se suši jedan dan. Nakon toga dolazi lakiranje, koje se mora sušiti 24 sata.

Posteljice od debelog morta

Mort za postavljanje pločica, nanosi se na pločice u sloju debljine 1,5 do 2 cm, koje se onda lijepe na zidnu površinu.

Plan polaganja pločica

Sadrži točne podatke o polaganju keramičkih pločica u kupaoni i kuhinji, omogućuje egzaktno postavljanje na priključcima objekta i armatura u presjeku fuga i križeva kao i uredne završetke u kutevima, vratima i prozorima.Foto: Keramika modus