Ulaz za korisnike

Postavljanje rubnjaka

Postavljanje rubnjaka

Nakon planiranja i izvršenih pripremnih radova kao što su recimo postavljanje sloja postojanog na mraz te adekvatne donje konstrukcije kao nosivog sloja, kao sljedeći korak slijedi izvođenje taracarskih radova/popločavanja, izmjenično raspoređivanje rubnjaka odnosno pločnika.

I ovdje se preporuča oprez i savjesnost prije početka samih radova. Najprije kućni majstor i ovdje mora dobro promisliti o materijalu koji će upotrijebiti. Uz prirodni kamen u pravilu odgovara i pločnik od prirodnog kamena. Na primjer moguć je odabir nekog drugog tona boja koji će stvarati harmonični kontrast. Kod rubnjaka od betona debljina igra važnu ulogu. Za staze u vrtu dovoljni su rubnjaci za ograničavanje travnatih površina u debljinama od 4,5 do 5,0 cm. Čak i kod manje površine recimo za vrtne kućice za alat rubnjaci za ograničavanje od travnatih površina predstavljaju dobar izbor. Drugačiji slučaj je kod kolnih ulaza ili drugih popločanih površina s većim opterećenjima. Oni doduše ispunjavaju svoju funkciju na bočnim granicama koje nisu vozne, kod većih površina s većim opterećenjima preporučaju se rubnjaci debljine 6,0 cm. Za vozne rubnjake te debljine više nisu dovoljne pa se već prema opterećenju koriste debljine između 8,0 do 10,00 cm.

Bilo da se radi o niskim ili visokim rubnjacima od betona, o rubnjacima za ograničavanje travnatih površina ili proizvodima od prirodnog kamena te ako je staza ravna dovoljan će nam biti konop za određivanje pravca zategnut između dvije visinske točke . Konop za određivanje pravca često se u specijaliziranim trgovinama nudi kao zidarski konop u različitim debljinama, bojama i od različitih materijala – konoplja ili perlon. Boja je od drugorazrednog značenje, ipak mora biti dobro uočljiva. Važna je zapravo debljina konopa, kod većih raspona mora iznositi najmanje 1,00 mm pa i više. Još važniji je materijal. Kod dužine veće od 1 metra svaki konopac se zbog vlastite težine savija. Bez obzira koliko zategnete konopac kod dužina većih od 8 m do 10 m neophodno je raditi uz pomoć nekoliko, u protivnom konopac će se olabaviti negdje u sredini za 1 do 2 cm.

Još je gori slučaj s konopcem od konoplje. Konoplja za razliku od perlona preuzima vlagu. Tako konop zategnut u večernjim satima ujutro jedva da liči na nešto. Pri velikoj koncentraciji vlage što je slučaj u jesen i ili proljeće gotovo je nemoguće raditi s konopcem za određivanje pravca od konoplje. Osim toga kod dužeg opterećenja vlakna konoplje slabe i popuštaju.

Rubnjaci koji ograničavaju zelene površine za male vrtne staze postavljaju se već zbog svoje jednostavnosti na donju konstrukciju od šljunka. Posteljica od betona mora odgovarati iz iskustvenog pravila makar debljini uporabljenih rubnjaka. Važno je oblikovanje stražnjeg oslonca od betona širine najmanje 20 cm. Ti stražnji oslonci ne služe samo za sigurnu poziciju rubnjaka. Oni zapravo puno više služe za sprečavanje klizanja popločane površine. Rubnjaci bez dovoljno stražnjih oslonaca često prilikom sabijanja i vibriranja površine proklizavaju i dolazi do njihovog prekretanja. Sporedni efekt na mjestima gdje rubnjaci proklizavaju makar i samo za jedan milimetar jeste da ivice rubnjaka dobivaju optički ružne valovite linije.

Na takvim mjestima obično popušta i donja konstrukcija tako da će naša popločana površina na tim mjestima pokazivati prve udubine odnosno ulegnuća. Hoće li to proklizavanje odnosno plutanje biti vidljivo već kod sabijanja ili vibriranja popločane površine ili će se manifestirati tek prilikom jačih opterećenja uslijed učestalog prelaženja sasvim je nebitno. Navodna ušteda na materijalu i vremenu rada kod stražnjih oslonaca padat će kasnije neugodno u oči formiranjem lokvi za kišnog vremena.