Ulaz za korisnike

Radijatori

Radijatori

Radijatori su grijna tijela od lijevanog željeza, sa specijalnim aluminijskim legurama (alu-lijevani radijatori) ili čelični, različitih ugradbenih visina i dubina, isporučuju se u različitim dužinama. Radijatori raspolažu optimalnim odnosom konvekcije i zračenja, oznaka kvalitete preko RAL-pečata kakvoće.

Grijno tijelo, koje toplinu predaje konvekcijom i zračenjem. Mogu biti aluminijski čelični, gusani, te u različitim izvedbama (u obliku cijevi, ploče, stupa i sl.)

Ravni radijatori
 
Radijatori s glatkim i profiliranim površinama od čeličnog lima ili aluminija, predmontirane uključujući ventile i priključnu garnituru, lakirani. Ravni radijatori se sastoje od jedne ili više lamela od metala, odnosno ploča raspoređenih jedna iza druge, kroz koje struji topla voda. Na tržištu se mogu dobiti jednoslojni ili dvoslojni radijatori, također i sa specijalnim ventilima za prolazni i povratni priključak na jednom ventilu i demontaža radijatora bez pražnjenja cjelokupnog grijnog uređaja. Ravnim radijatorima nije potreban otvor za radijatore.

Radijatori od čeličnih

Radijatori od čeličnih cijevi spadaju također u člankaste radijatore. Izrađuju se u različitim konstrukcijskim visinama i dubinama. Članci radijatora od čeličnih cijevi se sastoje od okomitih cijevi u izvedbama od 2 do 6 redova, koji su dolje i gore zavareni. Radijatori od čeličnih cijevi su visokotlačni i pogoni za pogonski nadtlak od 10 do 12 bara. Dimenzije i normirane vrijednosti snage grijanja utvrđeni su u EU normi. Modificirane izvedbe su radijatori za prozorske klupice (nizovi cijevi raspoređene horizontalno sa sjednom površinom), sobni radijatori (jednoredni radijatori od čeličnih cijevi), radijatori za ručnike (kupaonski radijatori, na koje se mogu ovjesiti vlažni ručnici). Kod takvih radijatora treba voditi računa o tome da se podaci o snazi odnose na slobodnu površinu koja se zagrijava. Foto: vasco.eu