Ulaz za korisnike

Radni podesti

Radni podesti

Čvrsto povezivanje pojedinačnih dijelova u jednu jedinicu vodilo je u području oplata do velikoplošnih jedinica za premještanje a tako i do racionalizacije i smanjenja troškova rada. Taj princip velikoplošnih jedinica za premještanje primjenjen je i na podeste skela.

Radni podesti se već tvornički montiraju s oblogom, zaštitnom ogradom i bočnom zaštitom. Kako bi se podest mogao transportirati koncipiran je tako da se kako ovjesne konzole tako i kompletna zaštitna ograda montiraju rasklopno te se na gradilištu mogu direktno ovjesiti. Podesti su odmah nakon ovjesa potpuno sigurni i mogu se odmah koristiti. Kada su radovi završeni podesti se skidaju i slažu u naslage.

Dispozicija je pojednostavljena PC-programom planiranja, na osnovu kojeg se može vrlo brzo isplanirati svaki tlocrt te prema tome disponirati točna količina. Većinu sistema odlikuju dvije do tri dimenzije. Izjednačavanje ostataka mjere se u konstrukciji skele može premostiti oblogama. Sistemi nude također i kutna rješenja.

Podesti skela često se koriste kao zagatne krovne skele, kod koji se ovjes postavlja na istak krova. Prilikom demontaže se koristi pomoćni uređaj za ovjes dizalicom. Kod zagatne krovne skele treba voditi računa o povećanju ograde. To je regulirano u DIN 4420 i u UVV-u strukovne građevinske udruge.
S tim u svezi neobično su važni pravilnici gradilišta i tzv. SiGe-planovi kao i upute proizvođača za montažu i uporabu, koji se uvijek moraju nalazati na gradilištu.