Ulaz za korisnike

Renoviranje

Renoviranje

Posao renoviranja ne počinje samim renoviranjem.
 
Već prije morate izvršiti planiranje i donijeti odluke kako bi stvarni posao realiziran bez poteškoća i stresa. Vrijedi pravilo, od izbora materijala i boja za podove i tapete do nabave alata i mjerenja prostorija.

Prvi planovi rade se čim je projekt renoviranja obznanjen. Ukoliko je renoviranje povezano s iseljavanjem iz unajmljenog stana isplati se pogledati ugovor o najmu. Naime može se dogoditi da postoje propisi u pogledu renoviranja, a odnose se na zidne obloge ili na vrstu izvedbe. Ne trpe svi najmodavci renoviranje u vlastitom aranžmanu, neki očekuju struču izvedbu.

Ukoliko se radovi na renoviranju ipak trebaju i mogu izvesti u vlastitoj režiji razgovarajte na vrijeme s prijateljima i poznanicima te zamolite za pomoć. Bilo bi dobro također razgovarati s poslodavcem i zamoliti za nekoliko dana godišnjeg odmora. Prije predstojećih radova može se krenuti s prvim planovima.

Materijali i boje mogu se pripremiti i klasificirati, možete se savjetovati sa stručnjacima te pripremiti popis svih neophodnih alata. Također razjasnite jesu li potrebne neke predradnje za oblaganje zidova ili polaganje podnih obloga te trebali Vam zato dodatni materijal. Predradnje čine primjerice skidanje ostataka starih tapeta, brušenje i izravnavanje podloge poda ili grundiranje zidova. Kod većih projekata dobro je naručiti kontejner za odlaganje građevinskog otpada i drugog smeća.

Kratko prije početka radova na renoviranju izmjerite sve prostorije te kupite sav potreban materijal. Preporučljivo je uvijek kupiti nekoliko rola tapeta ili paketa laminata više te svakako ukalkulirati rezanje i gubitke. Ukoliko na kraju ostane viška materijala većina trgovaca primit će ga natrag uz predočenje ispravnog računa.

Kada su završene predradnje podovi i zidovi su pripremljeni za renoviranje. Zidove i podove treba dobro izravnati, a eventualno je potrebno i grundiranje. Prije tapeciranja zidova možete izrezati i pripremiti tapete te obavezno ljepljivom trakom zaštiti otvore vrata i prozora kao i podne rubne letvice. Podove prekrijte najlonima ili folijom.