Ulaz za korisnike

Renoviranje kupaonica

Renoviranje kupaonica

Kod renoviranja kupaonice zahtjevi prema modernoj kupaonici su visoki, jer je lijep dizajn isto tako važan kao i funkcionalnost i udobnost.

Kroz dobro planiranu, profesionalnu obnovu kupaonice nastane od zastarjele kupaonice bezvremenska wellness oaza.

Nakon uspješnog renoviranja kupaonice i novostvorenog ugođaja u njoj na uloženi novac se zaboravi

Kod opsežnih radova za konačno pričvršćenje sanitarne opreme preporučuje se montaža na zidu. Za takvu odluku imate na raspolaganju modularne sisteme, ali se za takvu montažu obavezno se pridržavajte uputa proizvođača
 
Prije nego što započnete obnovu i modernizaciju vaše kupaonice ili zahoda, morate odlučiti hoćete li mijenjati samo pojedine predmete ili želite obnoviti cijelu prostoriju. Ako se odlučite za drugu varijantu, izuzetno je važno intenzivno planiranje novog rasporeda prostorije.

Napravite temeljit vremenski plan kada ćete vršiti koje radove. Prije nego što se prihvatite posla, pribavite cjelokupan materijal i alat, jer vjerojatno želite čim prije završiti obnovu. Temeljitim planiranjem možete i u vlastitu aranžmanu, brzo i bez zastoja izvesti čak i vrlo opsežan projekt.

U ovom ćete tekstu naći kratak pregled montažne sanitarne opreme i armatura. Kod opsežnih radova za konačno pričvršćenje sanitarne opreme preporučuje se montaža na zidu. Za takvu odluku imate na raspolaganju modularne sisteme, ali se za takvu montažu obavezno se pridržavajte uputa proizvođača.

Montaža umivaonika

Ako glavne instalacije u zidu već postoje, onda je ugradnja umivaonika jednostavna:

Zatvorite dotok vode. Izmjerite razmak između postojećih otvora umivaonika. Gornji je rub umivaonika od poda podignut 840 mm, a postojeći otvori su obično 40-50 mm pod gornjim rubom umivaonika. Rupe izbušite na visini od 800 mm. Obavezno upotrijebite vodenu vagu, kako biste osigurali potpuno vodoravan položaj umivaonika.

Za montažu umivaonika treba vam komplet za pričvršćivanje čepova, vijaka s obostranim navojem, plastičnih podmetača i matica. Potrebne rupe za uloške izbušite tako da ulošci čvrsto stoje u rupama. Blagim udarcima čekića umetnite uloške u rupe te u njih stavite obostrane vijke s grubim drvenim navojem i pričvrstite ih toliko da iz zida viri još trećina srednjeg dijela vijka.

Umivaonik nataknite na vijke, te dok ga netko drži, ručno navite podmetač i matice za učvršćivanje. Matice pričvrstite viličastim ključem, ali pazite da ih ne pričvrstite previše, jer se umivaonik može odlomiti na rupama za pričvršćivanje.

Montiranje armatura

Kod današnjih umivaonika upotrebljavaju se još samo miješalice koje se postavljaju u jedan otvor na umivaoniku. Izabrati možete između jednoručne miješalice i dvoručne armature s dvije ručke ili pak armature sa samo jednom ručkom, ako kroz slavinu teče samo hladna voda. Kad montirate, odstranite maticu za pričvršćivanje, podmetač i brtvilo na donjoj strani armature tako da ostane samo brtvilo u obliku obruča.

Onda stavite armaturu u otvor na umivaoniku, te je ispod umivaonika pričvrstite i stegnite već prije odstranjenim brtvilom, podmetačem i maticom. Cijevi za toplu i hladnu vodu savijte tako da ih možete vrlo lako posve umetnuti u kutne ventile. Ponekad cijevi treba još i skratiti. Cijevi koje su u kutne ventile stavljene po strani neće brtviti.

Mješalica

Kod današnjih umivaonika upotrebljavaju se još samo miješalice koje se postavljaju u jedan otvor na umivaoniku

Montaža odvodne garniture

Pojedine dijelove odvodne garniture, koju čine odvodni ili ventilni čep, odvodni ventil, obručno brtvilo, kućište sifona (ili donji dio odvodnog ventila), te ručica za zatvaranje čepa, odvijte i odvojite. Odvodni ventil s otvorom gore stavite u odvodni otvor, a donji dio ventila brtvilom pričvrstite na navoj gornjeg dijela odvoda. Otvor za ručicu za zatvaranje čepa okrenite prema stražnjoj/leđnoj strani umivaonika. Ručicu povežite s člankom donjeg ventila, tako da umetnuti čep pri upotrebi ručice nepropusno zatvara. Prijelaz između umivaonika i pločica začepite sanitarnim silikonom.

Ugradnja bojlera

Ako nemate tople vode, treba vam električni niskotlačni bojler koji možete instalirati uz male troškove i malo rada. Bojler možete postaviti iznad ili ispod umivaonika. Upotrijebite niskotlačnu jednoručnu miješalicu s 3 priključene cijevi (8 mm). Jednu cijev, kao što je označeno, povežite s kutnim ventilom, ostale dvije cijevi s bojlerom.

Montaža kade

Kadu možete montirati nosačima od polistirola ili s podnožjem. Prije nego što postavite kadu, ugradite odvodnu i dovodnu garnituru. Najprije podložite čašu ventila obručnim brtvilom od kita, te ga iznutra umetnite u odvodni otvor. Donji dio ventila zajedno s obručem podesite na odvod, te oba dijela pričvrstite iznutra. Priključak za dovod pritom okrenut je prema podnožju kade. Montirajte dovod na kadu, a ponekad je pritom potrebno dovodnu cijev skratiti preciznom pilom. Dovodnu i odvodnu cijev kade povežite zatim sa sifonom.

Tuš možete postaviti uza zid bez bočnih suženja , u kut ili između dvaju bočnih zidova. S obzirom na to gdje namještate tuš, izaberite i odgovarajuću tuš-kabinu ili zavjesu

Montaža nosačem

Nosač ima točne mjere i odgovarajući otvor tako da u nj možemo staviti kadu. Blok s postavljenom kadom namjestite i žbukom fiksirajte na pod. Izrežite otvor iz nosača, potom na nosač položite pločice, što je zbog ravne/glatke površine jednostavno (neka vam u tome pomognu naši savjeti pod naslovom „Pločice“).

Montaža podnožjem

Točke gdje pričvrstite podnožje, označene su u uputama za ugradnju. Na podnožje nalijepite ljepljivi filc te oprezno okrenite kadu za kupanje. Podesivo podnožje omogućuje točno namještanje kade pomoću vodene vage. Na prelasku prema zidu nalijepite profilnu traku da se zvuk ne može prenositi po zidu. Kad završite s priključcima, morate provjeriti kako se oni drže. Najbolje je da kadu zazidate Ytong opekama pa je onda oblijepite pločicama. Svakako predvidite otvor u zidu.

U otvor namjestite okvir za pločice, montirajte garnituru za dotok, te na prelascima između kade i zidova napravite silikonske fuge.

Montaža zahoda

Najprije završite polaganje pločica. Pritom pazite na to da pod, tamo gdje će stajati zahodska školjka, bude potpuno ravan prije i poslije polaganja pločica.

Zatvorite glavnu slavinu za vodu. Uvjerite se da je odvod čvrsto postavljen, tj. fiksirajte ga npr. stezaljkom. Namjestite zahodsku školjku, a pri tome pazite da stoji pravokutno na stražnji zid. Odvodni luk povežite s odvodnom cijevi. Zahod montirajte 2 vijcima. Prije toga označite rupe koje ćete izbušiti, a kod pričvršćivanja vijaka umetnite plastični podmetač, da spriječite oštećenje keramike. Prije nego što konačno pričvrstite zahodsku školjku, nanesite sanitarni kit na donju stranu tako da izravnate eventualne nepravilnosti pločica.

Montaža visećeg zahoda

Montaža visećeg zahoda u načelu je slična montaži stajaćeg zahoda. Važno je da je zid ravan, zato je prije montaže potrebno izravnati eventualne nepravilnosti.

Pri montiranju na gipsane zidove morate ugradnu okosnicu dodatno učvrstiti ili pak upotrijebiti posebnu montažnu konstrukciju.

Montaža vodokotlića

Ovisno o modelu, vodokotlić brtvilom postavite na zahodsku školjku ili ga montirajte na zid, te ga pomoću cijevi za dotok vode povežite sa zahodom. Navoj kutnog ventila omotajte trakom od konoplje ili teflona, te ga pričvrstite na instalaciju. Zatim vezivnom cijevi vodokotlić priključite na kutni ventil.

Podžbukni vodokotlić:

Ovo elegantno rješenje možete upotrijebiti kada namjeravate na zid iza zahodske školjke staviti nove pločice. Pri tome na stražnju stranu zida najprije pričvrstite ugradni okvir, a zatim na nj vodokotlić. Kad ga povežete sa zahodskom školjkom, izradite još i pred-zid u masivnoj ili lakoj građevinskoj tehnici.

Daska za zahodsku školjku:

Montaža daske s poklopcem uz pomoć elemenata za pričvršćivanje, koje dobijete u paketu, vrlo je jednostavna.

 Ugradnja tuša

Kod većih projekata obnavljanja svu sanitarnu opremu možete postaviti tako da napravite pred-zid, što će vam u velikoj mjeri olakšati polaganje cijevi. Tuš možete postaviti uza zid bez bočnih suženja , u kut ili između dvaju bočnih zidova. S obzirom na to gdje namještate tuš, izaberite i odgovarajuću tuš-kabinu ili zavjesu.

Kadu za tuširanje možete postaviti direktno na pod, te je podignuti od poda ili je pak uzidati u pod. Odvodnu garnituru izaberite tako da odgovara prostoru.

Montaža tuš-kade

Najprije ugradite odvodnu garnituru sa sifonom. Onda čašu odvodnog ventila podložite obručnim brtvilom od kita, te ga iznutra umetnite u odvodni otvor. Donji dio ventila zajedno s obručem namjestite na odvodnu cijev, te oba dijela iznutra pričvrstite. Ako kada ima još i dovod, onda i njega isto tako montirajte. Sifon povežite s odvodnim sistemom. Pritom pazite da pad bude najmanje 1 cm na metar.

Odvodni sistem sastavite od PVC cijevi, zglobova i poveznih obuhvatnih stezaljki. Kadu možete zazidati opekama Ytong, te je onda obložiti pločicama. Zbog radova na održavanju preporučamo da mjesto pristupa bude što bliže sifonu, a za to je najprimjereniji uočljivi ili neuočljivi otvor u pločicama. Prijelaz prema zidu začepite sanitarnim silikonom (koji je otporan na gljivice).

Armature za tuš sastavljene su od jedinice s ručkom, te garniture s cijevi i tušem. Priključke za armaturu položite na fuge ili na sredinu pločice. Ako su priključci za vodu preduboko u zidu, udaljenost možete premostiti produžecima.

Štednja vode

Prosječna potrošnja vode na jednu osobu je oko 50 000 litara godišnje. Od toga polovica otpada na toplu vodu, a njena priprema košta 50 ATS za 1 000 litara. Štednja vode zbog toga je važna kako za vaš novčanik, tako i za naš okoliš.

Kuhinja

Umivaonik: na armature umivaonika i sudopera ugrađuje se kapljični ili okretljivi nastavak. Kapljični nastavak smanjuje količinu vode koja protječe kroz slavinu, te vodeni mlaz razbije na male kapljice i tako dobivamo utisak veće količine vode. Mlaz je mekši i prijatniji. Kapljični nastavci imaju visoku dob, jer se na njima vapnenac gotovo i ne taloži. Po jednoj osobi godišnje tako uštedimo oko 3 000 litara tople vode.

Uvažavajte činjenicu da kapljični nastavci nisu primjereni za armature bez tlaka. Dok se tuširamo, često se gubi velika količina tople vode. Montažom pregrade za tuširanje tok vode možete, npr. za vrijeme sapunanja, jednostavno prekinuti. Pri tome podešena temperatura vode ostane nepromijenjena. Ako uobičajenu glavu tuša zamijenite glavom za štednju, možete uštedjeti do 50% vode, a to znači 2 000 do 6 000 litara vode po osobi u jednoj godini.

Kotlić za ispiranje zahodske školjke

Oko trećine cjelokupne količine vode u domaćinstvu potroši se na ispiranje zahoda. Zbog toga je upravo tu posebno važno da smanjimo količinu vode. Ako u vodokotlić ugradite pregradu za vodu, kotlić neće upotrijebiti cjelokupnu količinu vode; voda će teći samo onoliko vremena, koliko dugo držite gumb.

Ta pregrada za vodu predstavlja uteg iz nehrđajuća legiranog čelika, koju jednostavno objesite u cijev za ispiranje. Zbog toga pregradu možete staviti u svaki WC kotlić. Godišnje tako uštedimo do 8 000 litara vode po osobi. Slavine koje kapaju odmah popravite, jer ćete tako uštedjeti do 2 000 litara vode godišnje!

Pribor za jelo i posuđe prije pranja ne ispirite tekućom vodom. Mašinu za pranje suđa kao i mašinu za pranje rublja, uvijek optimalno napunite. Razmislite o tome da za kupanje upotrijebite oko 150 do 200 litara vode, a za tuširanje samo 60 do 80 litara ili čak i manje, ako zatvorite vodu dok se sapunate.

Ostatke hrane i slično ne bacajte u zahodsku školjku, nego u smeće. Prednosti termostatske miješalice

Termostatska jedinica prekida dotok vode prilikom nedostatka hladne vode, a sigurnosna pregrada spriječi da se voda ugrije na više od 38 °C (zaštita od opeklina). Željena temperatura vode ostaje uvijek ista, čak i ako toplu vodu zahtijevaju ostali potrošači. Podešena temperatura vode ne promijeni se ni onda kada je tok prekinut.

Termostatska jedinica već nakon nekoliko sekundi dostavlja vodu željene temperature i djeluje u svakoj napravi za toplu vodu.

Održavanje armature

Sanitarne armature ne smijete čistiti kemijskim sredstvima za čišćenje, jer inače brzo izgube sjaj. Takva kisela/ korozivna sredstva utječu i na djelovanje armatura, jer razjedaju plastične dijelove. Armature optimalno održavajte tako da ih obrišete mekom, u vodu namočenom krpom. Čišćenje neka bude često, da se vapnenac ne posuši i ne otvrdne. Foto: Festool