Ulaz za korisnike

Restauracijski radovi

Restauracijski radovi

Restaurator oslobađa dokaze prošlosti iz arheologije, kulture, umjetnosti, znanosti i tehnologije od nedostataka i oštećenja, koja su nastala s vremenom te ih čuva za nasljednike. Među ostalim se restauriraju slike, murali, skulpture, filmovi, namještaj ili papir.

Restauratori istražuju povijesni kontekst, iz kojeg proizlazi original te na toj osnovi razvija koncept, kako bi restaurirao u izvorno stanje objekt za budućnost. Za poznavanje povjesnih pojavnih oblika objekata i materijala, potrebna su znanja povjesti te znanje kemije i fizike.

Restauratori obično rade u svim disciplinama u timu sa povjesničarima umjetnosti, konzervatorima, arhivistima, istraživačima i znanstvenicima. Njihovo radno okruženje nije uvijek pogodno za zdravlje: Dugotrajno sjedenje iznad objekta, prašina te otrovne kemikalije su dio svakodnevnog rada.

Restaurator nije zaštićeno zanimanje (osim u Mecklenburg-Vorpommern-u). Pristup zanimaju slijedi najčešće preko studiranja, sa dobivanjem “diploma-restaurator” na studiju ili sveučilištu.

Između ostalog se restauratori zapošljavaju u muzejima, uredima nacionalnih spomenika, knjižnicama, arhivima u istraživačkim institucijama. Mnogi restauratori rade i na osnovi slobodnog zanimanja.