Ulaz za korisnike

Rolete

Rolete

Rolete se koriste kao protuprovalna zaštita, zaštita sunca, blještavila, zvučna zaštita i zaštita od pogleda. Međutim prema njihovoj osnovnoj funkciji se svrstavaju po sigurnosnotehničkim svojstvima.

Zbog poboljšanja kod termoizolacijskih stakala rolete su izgubile na važnosti kao privremena termoizolacija noću. Kao vanjska zaštita od sunca je roleta nezamjenjiva. Difuzni upad svjetlosti je gotovo potpuno isključen.

Kao vidna zaštita i zaštita od blještavila također gube na važnosti zbog nepovoljnih pogonskih troškova zbog poveđane potrošnje energije.

Prozorske rolete mogu biti od drveta, plastike ili aluminija, kao sklopive ili pomične rolete, sa zatvorenom ispunom ili umecima žaluzina (ukrućene ili pomične). Prozorske rolete predstavljaju važan oblikovni građevinski element, u zatvorenom stanju imaju preuzimaju funkciju privremene zaštite od topline npr. noću), a služe i za protuprovalnu zaštitu, ukoliko su iznutra učvršćene i osiguranje od dizanja.

Armatura rolete - Armatura se sastoji od zglobno međusobno povezanih profilnih šipki. U zatvorenom stanju služi kao dodatna zaštita prozorskih otvora i otvora vrata. Foto: alulux.de