Ulaz za korisnike

Rolo

Rolo

Francuski naziv „Rouleau“ označava zavjesu koja se može podizati, a služi kao zaštita od sunca i pogleda. Rolo se izrađuje od najrazličitijih materijala, najčešće od plastike ili metala.

Rolo se sastoji obično od čvrstog komada tekstila ili metalne folije. Oni već prema vrsti i boji platna i načinu postavljanja nude bolju zaštitu od svjetlosti nego žaluzine, ali se zato svjetlost ne može tako dobr „dozirati“.

Postoji rolo na potezanje, čija je prednost brzo rukovanje ili rolo koji se pokreće bočnim užetom. Varijante čvrsto povezane s prozorom, ili postavljene na šine omogućuju totalno zatamnjenje prostora, tako da u području krova mogu zamijeniti rolete ili se koristiti npr. u području obrtništva (tamne komore).

Kako rolo od tkanine može:

a.) sadržavati dodatne supstance kao zaštitna sredstva od vatre i boje za tekstil i
b.) iza stakla postizati visoke temperature, treba svakako voditi računa o sadržaju štetnih tvari sadržanih u platnu. Foto: kadeco.de

Prilikom kupnje iskoristite svoj nos: ukoliko rolo još u trgovini ima neugodan miris, onda će se to još pojačati pod solarnim zračenjem.

Vertikale su okomito viseće lamele, koje se okreću i obično se povlače bočno. Kao materijal se najčešće koristi tkanina od umjetnih vlakana.