Ulaz za korisnike

Rušenje građevinskih objekata

Rušenje građevinskih objekata

Pod pojmom poslovi rušenja podrazumijevamo potpuno ili djelomično uništavanje pukotina visoke i duboke gradnje svih vrsta. Kod većine poslova rušenja potrebne su posebne dozvole za rušenje. U tim dozvolama su procesi rušenja detaljno opisani. Pa tako Vam je potrebno, primjerice, za rušenje objekata koji su pod kulturnom zaštitom dozvola za rušenje ali i dozvola za djelomično rušenje dijelova konstrukcije koje su vezane uz zaštitu od požara.

Poslovi rušenja se uglavnom koriste na slobodnoj površini gdje se radi nova zgrada, a poslovi djelomičnog rušenja se uglavnom koriste ako se žele napraviti neke promjene na zgradi.

Prilikom poslova rušenja dolazi do korištenja mnogih različitih alata za rušenje, primjerice, razderač, bager ili kliješta za beton. Kod većih zgrada se mogu koristiti eksplozivna sredstva, jer poslovi rušenja sa strojevima rade mnogo buke i prašine što može smetati lokalnim stanovnicima. Međutim, poslovi s eksplozivnim sredstvima se ne mogu uvijek provesti.

Poslovi rušenja uglavnom preuzimaju tvrtke. Kod poslova rušenja gdje se koriste eksplozivna sredstva, gradilište mora biti posebno zaštićeno i sve mora biti u skladu s koordinatorom sigurnosti i zdravlja.