Ulaz za korisnike

Samopenjajući sistemi skela

Samopenjajući sistemi skela

Tehnika samopenjanja

Najviša tehnička razina tehnike penjanja jeste “tehnika samopenjanja”. Pri tome se preko hidrauličke jedinice oplata uključivši i skele potiskuje bez dizalice do sljedećeg takta penjanja.
Ovaj se postupak koristi naročito kod građevina osjetljivih na vjetar kao stupovi, tornjevi, piloni,neboderi i sl. , jer je u svakoj fazi penjanja prisutan kontakt s građevinom, a sile vjetra koje se ne mogu izbjeći na oplati odvode se direktno u građevinu.

Slučajevi primjene konzola za penjanje

Penjajuće konzole imaju ekonomski isplativu primjenu na svim visokim, vertikalnim građevinama kao npr.:

• stupovi mosta
• tornjevi
• silosi
• stubišta/okna za liftove
• visoki zabatni zidovi / vanjski zidovi Kod penjajućih konzola se razlikuju četiri slučaja primjene:

• 1.radna skela s oblogom
• 2.viseća skela za preuzimanje postavljene oplate
• 3.viseća skela s čvrsto povezanom prekretnom zidnom oplatom
• 4.viseća skela s čvrsto povezanim voznim kolicima koja se pomjeraju horizontalno, na koja je učvršćena zidna oplata (penjajuća oplata).

Kod slučaja primjena 1 + 2 koriste se penjajuće konzole visoke nosivosti, radne i zaštitne skele se zajedno montiraju u veće elemente, kako bi se tako mogli izvoditi armirani i zidarski ali montažni radovi pomoću zidne oplate postavljene na oblogama skele.

Prednost slučaja 3 + 4 leži u značajnoj uštedi vremena za rad s dizalicom. Kada je zidna oplata čvrsto povezana sa skelom elementi se prilikom premještanja do sljedećeg takta betoniranja ne moraju spuštati na tlo da bi se opet ovjesila skela, nego se elementi zidne oplate zajedno sa skelom, kao jedna jedinica za premještanje ovjese na točke ovjesa na sljedećem taktu betoniranja.
Sljedeća ušteda na vremenu rada s dizalicom svakako rezultira iz primjene tehnike samopenjanja kod visokih građevina na kojima su utjecaji vjetra neizbježni.

Definicija penjajuće oplate

Kao sistemi penjajuće oplate označavaju se jedinice koje se montiraju u kompletnu jedinicu za premještanje sastavljenu od sistema zidne oplate (okvirna oplata ili oplata s nosačima) i različitih penjajućih konzola.

Posebna prednost leži u uštedi vremena za rad dizalicom, jer se elementi ne moraju spuštati na tlo i ponovno podizati, već se kao kompletna jedinica podižu dizalicom do sljedećeg takta za betoniranje. Foto: Doka