Ulaz za korisnike

Silikatna fasadna opeka

Silikatna fasadna opeka

Silikatna opeka

Kao fasadna opeka može se upotrijebiti i silikatna opeka. Zahvaljujući velikom izboru različitih formata i boja, silikatna opeka otvara brojne mogućnosti oblikovanja prostora. Osnovni sastojci silikatne opeke su silicijev i kalcijev oksid. Zaparivanjem pod tlakom smjese u kalupima dobiva se opeka velike čvrstoće, pravilnih rubova i bjelosive boje.

Dodatkom pigmenata u smjesu prije pečenja proizvod zadržava iste karakteristike, a postižu se pastelni tonovi. Tekstura silikatne opeke je glatka ili hrapava, čime se ističe prirodna struktura opeke. Posebnom obradom opeke hrapave površine dobiva se dodatna bordura.

Zahvaljujući visoko kvalitativnim karakteristikama, velikom izboru uzoraka i pogodnim tehničkim karakteristikama, silikatna opeka arhitektonski se primjenjuje za uređenje pročelja elitnih urbanih gradnji. Estetska vrijednost silikatne opeke leži u mogućnosti kombiniranja s visoko vrednovanim materijalima kao što su mramor, granit, stakleni mozaici i keramika.

Tehnološka istraživanja karakteristika silikatne opeke i poboljšanje kvalitete rezultirali su razvojem novih tehnika ugradnje. Oslanjajući se na iskustva primjene klasične opeke tehnološki se razvijaju raznovrsni sustavi koji omogućuju brzu, jednostavnu i kvalitetnu izgradnju konstrukcija od silikatne opeke.