Ulaz za korisnike

Skele

Skele

Skele su privremene, odnosno pomoćne građevinske konstrukcije. Skele su u izgradnji najčešće standardizirane te se sastoje od drveta ili metala, te se prvenstveno koriste na gradilištima te služe kao radna platforma za izgradnju, kao oplate ili za zaštitu. Postoji mnogo različitih tvrtki, koje iznajmljuju skele te iste i postavljaju. Za različite faze izgradnje, postoje različite vrste skela.

Kao prvo, tu su radne skele. One služe za izvođenje radova na građevinskim dijelovima. To uključuje rad na mjestima, do kojih je teško doći bez skele, primjerice za čišćenje fasade zgrade, radovima na olucima ili postavljanje prirodnog kamena na fasadu. Radna skela mora ispunjavati određene uvjete. Mora biti stabilna i otporna na sklizanje, mora imati potrebnu nosivost i za materijale, koji su potrebni za rad te mora dovoljno zaštititi radnike.

Druga vrsta skele je zaštitna skela (skela za hvatanje) . Ona se uglavnom koristi pri radu na krovu te bi eventualno trebala uloviti radnika, kao i materijale i uređaje, koji bi eventualno mogli skliznuti. Ostale vrste skela su zaštitna skela, potporna skela i skela s oplatama.