Ulaz za korisnike

Solarna energija

Solarna energija

Solarna energija - Moć sunca

Srce svakog solarnog sustava je kolektor na krovu ili na fasadi. Ravni kolektori se sastoje od sojevitih apsorbera koji primaju sunčeve zrake i pretvaraju ih u toplinu.

Cijevni kolektori kod kojih se apsorberi nalaze u evakuiranim staklenim cijevima, su učinkoviti ali i jako skupi. Kroz apsorbere cirkulira tekućina čija se toplina iz kolektora transportira u spremnik tople vode u kući. Da bi se zadržali gubitci energije u solarnom krugu, staze između kolektora i spremnika bi trebale biti što kraće.

Uobičajena veličina kolektora za jednu obiteljsku kuću je otprilike oko 6 kvadratnih metara, koji godišnje opskrbljuju 2.000 kWh energije a time i 60 posto tople vode za četveročlanu obitelj.

Spremnik bi trebao imati obujam od najmanje 80 litara po osobi i u pravilu bi trebao biti povezan s konvencionalnim kotlom kako bi bilo uvijek dovoljno tople vode na raspolaganju pa čak i zimi.

Ako grijač prostora ima solarnu podršku, tada je potrebno dvostruko više površine kolektora i veći spremnik, ali se zato može proizvesti i do četvrtine ukupnih godišnjih zahtjeva grijanja od sunčeve energije. Međutim, uvjet je uvijek izvrsna izolacija cijele kuće. Onaj koji se odluči za drvenu montažnu kuću taj nema nikakvih problema. Foto: solarwirtschaft.de