Ulaz za korisnike

Solarni kolektori

Solarni kolektori

Zračenje sunca se može pretvoriti u struju ili u toplinu. Uređaji, koji proizvode toplinu, zovu se termički solarni uređaji. Oni se u principu sastoje od sljedećih komponanata kolektorskog polja: spremnika topline, solarnog kružnog toka (zatvoreni kružni tok, koji se sastoji od cijevi koje spajaju kolektore i spremnik), regulatora.

Kako funkcioniraju solarni kolektori?

Solarni kolektori apsorbiraju sunčevo zračenje i predaju toplinu mediju nositelju topline. On se pumpa kroz sustav cijevi u spremnik, tamo preko izmjenjivača topline zagrijava vodu u spremniku i ohlađen struji nazad do kolektora. U periodima, u kojima solarna toplina nije dovoljna, nedostatak se topline nadomješta preko konvencionalnog goriva (npr. bio-masa, plin ili lož-ulje). Kod novogradnji je kombinacija bio-mase (drveni peleti) i solarne topline najbolji način očuvanja okoline. Kolektor je srce solarnog uređaja. Postoje različite vrste i oblici za različita područja upotrebe sa specifičnim troškovima i učincima.

Ravni kolektori

Svi se ravni kolektori, koji se trenutno mogu naći na tržištu (70 % svih u Njemačkoj upotrebljenih sustava), sastoje od metalnog apsorbera u ravnom, pravokutnom kućištu. Sa stražnje strane i s uskih bočnih strana je toplinski izoliran, a na prednjoj strani, koja je okrenuta prema suncu, ima transparentan pokrov (specijalno staklo). Ovisno o kolektoru razlučit je i spoj polaznog i povratnog voda.

Centralni dio ravnog kolektora je apsorber. Sastoji se od metalnog lima, koji dobro provodi toplinu (npr. od bakra) s tamnom (selektivnom) prevlakom i od bakrenih cijevi, koje su spojene s njim. Kod specijalnog, SIZ-„Deluxe-kolektora“ ona se sastoji od visokoeficijentne TiNOx-prevlake (apsorpcija: 95 %, emisija: 5 %), kod SIZ „Star-kolektora“ od Ni-Al203 (apsorpcija: 95 %, emisija: 7 %). Ukoliko solarno zračenje pogodi apsorber, pretežno se apsorbira, a djelomično se reflektira. Apsorpcijom nastaje toplina, koja se s lima odvodi u bakrene cijevi. Kroz njih struji tekućina-nositelj topline, koja preuzima toplinu i transportira je do spremnika.

Pri traženju učinkovitog kolektora s posebno istaklnutim osobinama i podacima o učinkovitosti trebalo bi obratiti pažnju na sljedeća obilježja: jamstvo preko deset godina, eloksiran aluminijski okvir H-presjeka za visoke stabilnosti, visokoselektivna prevlaka (apsorpcija: 95 %, emisija: 5 %), primjer: TiNO, sposobnost korištenja za sve vrste montaže, i za poprečnu montažu, 4 mm AFG tvrdo staklo, solarno staklo - eventualno prizmirano, optočno vulkanizirano brtvljenje, test na vijek trajanja preko 25 godina.

Korištenje sunčeve energije donosi sljedeće prednosti: ekološka je i nije podložna krizama, jednom se troši novac za tehniku, sunce obasjava svaki krov i mnoge fasade i ne šalje nam nikakav račun. Foto: Solvis