Ulaz za korisnike

Solarni krovovi

Solarni krovovi

Solarni kolektori i fotovoltaik ploče možda će smanjiti kvadraturu ugrađenog crijepa. U Zapadnoj Europi su već ugrađeni stotine tisuća kvadrata sjajnih ploča koje proizvode električnu energiju. Prvo treba ugraditi crijep pa nakon toga montirati PV ploče, što usporava izvedbu i poskupljuje cijenu krova.

Sve više investitora u zemljama gdje se proizvodnja struje na alternativan način isplati, preskaču ugradnju crijepa kao dodatan trošak i odmah iznad termoizolacije ugrađuju neke od komponenti za dobivanje tople vode ili direktno struje od sunca.

Na krovu ćemo sve češće viđati i mini vjetroturbine. I tu tehnologija korača velikim koracima, a najveća zapreka kod nas je niska cijena struje pa se još uvijek ne isplati montirati takav uređaj ma koliko osoba bila ekološki svjesna.

Tijekom vremena kako cijena struje bude rasla, a cijena solarnih uređaja i vjetroturbina bude padala, to će biti uobičajeni dio krovišta bez obzira radi li se o krovu na udaljenom otoku, u gradu ili u ravnoj Slavoniji. Sve dok rok isplativosti jednog takvog uređaja bude i do 40 godina, samo bogati će ih ugrađivati. Foto: prefa.de