Ulaz za korisnike

Solarni paneli

Solarni paneli

Mehaničko povezivanje više solarnih modula u jednu cjelinu (ploču) naziva se solarni panel. Solarni paneli se u praksi montiraju unaprijed ili već unaprijed umreženi i kao takvi služe za izgradnju velikih solarnih generatora, te kao takvi se montiraju na određenim lokacijam. Vrlo često se u praksi za solarni panel uzima izraz solarni modul.

Bez obzira o kome se solarnom panelu radi sve izvedbe solarnih panela nakon puštanja u pogon gube na učinkovitosti, što se u praksi naziva degradacija. Kod kristaliničnih modula degradacija može trajati i do pedeset sati a da pri tome iznosi svega dva posto. Poslije toga su solarni paneli u stanju pružiti konstantnu snagu.

Obzirom da solarni panel može biti pouzdan treideset do četrdeset godina u smislu isporuke struje, stoga prilikom kupnje solarnih panela obratite pažnju na kvaliteru i učunkovitost. Kristalinične ćelije se najviše rabe kao i prije a sve više se upotrebljavaju u tankom sloju. Ima i modela koji se koriste kao pokrov a čak i u obliku da se mogu narolati pa čak se po njima može i hodati. Foto: ITS München GmbH