Ulaz za korisnike

Solarni sistemi

Solarni sistemi

Solarni kolektori koji služe za zagrijavanje potrošne vode u kućanstvu, a koji mogu poslužiti i kao potpora središnjem sustavu za zagrijavanje postaju sve omiljeniji i prihvatljiviji u suvremenom društvu.

U ovom tekstu nastojat ćemo Vam dati praktične savjete i informacije koji se tiču optimalnog iskorištavanja solarne energije.Optimistične su prognoze kao i pokazatelji godišnje prodaje solarnih instalacija i uređaja za proizvodnju toplinske energije u svijetu. Brojke pokazuju 20 – 30 postotno godišnje povećanje prodaje sustava i opreme koja iskorištava solarnu energiju.

Godišnji financijski promet vezan uz prodaju solarnih kolektora iznosi milijarde eura tako da su se solarni sustavi, od nekad marginaliziranih proizvoda koje su kupovali idealisti, pretvorili u proizvode za široke mase potrošača. Sukladno velikoj potražnji posljednjih se godina znatno, i to na bolje, promijenila i ponuda na tržištu.

Dok je sredinom 90-tih godina bilo samo nekoliko imena vezanih uz proizvodnju solarnih uređaja, danas i velika zvučna imena u svojoj ponudi imaju sustave i opremu koja iskorištava solarnu energiju i činjenica je da njihova ponuda pokriva veliki tržišni udio.

Razlozi zašto su i veliki proizvođači sustava za grijanje u svoju ponudu uključili solarne sustave su višestruki: u prvom redu tu je već postojeća i vrlo dobro organizirana distribucijska mreža, velika zarada kao i stalna potreba potrošača za sanacijom starih sustava grijanja i ugradnjom novih odnosno kombiniranih sustava grijanja (klasično grijanje + zagrijavanje na solarnu energiju).

Sufinanciranje nabave solarnih uređaja

U nekim zemljama Europske Unije nabavku solarnih uređaja i opreme dodatno sufinanciraju državne i lokalne vlasti. Visina financijskih sredstava i olakšica koje potrošači odnosno kupci solarne opreme dobivaju je različita od zemlje do zemlje.

Budući da se vrlo odredbe i uvjeti davanja financijskih poticaja i kreditnih sredstava često mijenjaju, za dodatne je informacije potrebno potražiti odgovore od nadležnih tijela u ovim zemljama. Postoje li kakve olakšice u pogledu kupnje solarne opreme i korištenja solarne energije u Hrvatskoj, najbolje je odgovore na ovo pitanje potražiti u okvirima nadležnog ministarstva.

U svakom slučaju više informacija o tome zasigurno možete dobiti i od poduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom solarnih uređaja i opreme za iskorištavanje solarne energije u Hrvatskoj.