Ulaz za korisnike

Spiralne stepenice

Spiralne stepenice

Spiralne stepenice su jako tražene, jer su relativno jednostavne i konstruirane tako da štede prostor, a osim toga efektno djeluju u tom prostoru. Spiralne stepenice izrađuju se od svijetlih vrsta drveta kao što su jasen, bukva te se dobro integriraju u stambeno područje. Dobra mogućnost kombiniranja s ogradom od čelika i stakla omogućuje realiziranje individualnih dizajnerskih želja.

Moguće su i prirodne izvedbe, lazure u boji i pokrivni lakovi. Osim toga moguć je odabir između metalnih i drvenih profila. Kako bi se postojeće mjesto optimalno iskoristilo lokaciju i vrstu stepeništa treba definirati još u projektnoj fazi. Posebno su izražajne spiralne stepenice kod kojih između između njihovog kraja i stropa ostaje još dosta slobodnog prostora. U idealnom slučaju vode preko dva kata, do zimskog vrta, ili do neke vrvste galerije.

Dimenzije stepenica orijentiraju se prema budućoj uporabi: postoje spiralne stepenice s promjerom stepenice od 140 cm. Korisna površina jedne takve stepenice se kreće oko 50 cm, što je malo ako se taj put prema gore često koristi. Takve stepenice su pogodnije za pristup nekoj manje korištenoj prostoriji ili do tavana.

Ukoliko su spiralne stepenice zamišljene kao glavne stepenice širina stepenice mora iznositi najmanje 80 cm. Promjer stepenice je tu negdje oko 200 cm ili čak i veći. Ukoliko se stepeništem prenose voluminozni predmeti , primjerice ormari i sl. Promjer ne smije biti manji od 220 cm. To odgovara širini podesta stepenice od 90 do 100 cm. Tehnička pretpostavka za svake spiralne stepenice jeste postojanje građevinsko-nadzornog dokaza o stabilnosti. Takav certifikat morate osigurati od proizvođačam ili isporučitelja u pismenoj formi. Foto: mdc-rheinberg.de