Ulaz za korisnike

Staklena opeka

Staklena opeka

Kada građevinski materijal treba propuštati svjetlost, ali ne smije biti proziran, arhitekti se odlučuju za staklenu opeku.
 
Ako je važna i sigurnosna funkcija za zidove prostorije, stručnjaci se koriste staklenom opekom Solaris BSH 20 ORSA

Zahtjev koji je bilo potrebno zadovoljiti za obnovu prostora je pronaći materijal koji propušta svjetlost, a uz to nosi i sigurnosne karakteristike, s obzirom da je prostor koji se uređivao banka. Cilj projektanata je, osim toga, i pronaći materijal pomoću kojeg će se moći izvesti ovalni oblik bez posebne konstrukcije, tj. bez vidljive podkonstrukcije.

Staklena cigla Solaris BSH 20 ORSA ispunjava sve te zahtjeve, i to kako želju za propuštanjem svjetla, zaštitu preglednosti (za područje blagajne i bankomata) tako i sigurnost od metaka. Izuzetno važna karakteristika je prolaz svjetla iz sale za mušterije u unutrašnjost. Osim toga staklena je opeka upotrijebljena i kod zaobljenih dijelova stubišta. Zgrada je na taj način dobila dodatan dovod svjetla, što stvara svijetlu i ugodnu atmosferu u prostoru.

Postavljanje staklene cigle nije bilo jednostavno, budući da se radi o neobičnom obliku i relativno visokoj zidnoj površini. Također je zaštita od metaka zahtjevala povećane zahtjeve.

Planiranje polaganja staklenih opeka je iziskivalo puno vremena, budući da se oblik ovala, zbog većeg broja fiksnih točaka, morao jako precizno projektirati. Također su se morali integrirati otvori za ugradnju bankomata, spojne točke za granične staklene zidove kao i prorezi za ulaz staklenih mobilnih zidova. Od projektiranja detalja do početka montaže okvira ipak je proteklo pet tjedana, mada je suradnja između arhitekata i postavljača staklenih opeka bila izuzetno harmonična. Projektiranje detalja u CAD-u je bilo, prema navodima arhitekata, neizostavno potrebno i izvedeno besprijekorno.

Postavljanje i montaža okvirne konstrukcije trajalo je oko tri i pol tjedna, zidanje staklenih cigli četiri tjedna. Za oval za blagajnu bilo je potrebno 111 m² opeka (25 opeka po m²). Za zidanje u području blagajne prema sali za mušterije, upotrijebljena je klasa otpora C1, tj. neprobojno staklo. Foto: glas-hirschmugl.at-