Ulaz za korisnike

Statičar

Statičar

Statičar/ka provjerava konstrukciju u smislu na njihovu nosivost. Prilikom izračunavanja uzimaju u obzir vanjsku, napadajuće i unutarnje, ovisne o materijalu snage. Oni izračunavaju stabilnost, naprezanje, deformacije i sigurnost nosivosti zgrada, strojeva ili čak brodova, ovisno o zadatkima i zahtjevima vaših klijenata. Izračuni statičara su osnova za konstrukcijske planove građevinskih inženjera ili arhitekata/tkinja.

Statičari nose veliku odgovornost, jer jamče sigurnost konstrukcije, čak i u neobičnim opterećenjima, kao što su oluje, mase snijega, poplave ili potresi. Pogrešni izračuni mogu dovesti do velikih novčanih šteta i do ugrožavanja ljudskih života.

Iz tog razloga moraju statičari biti svjesni odgovornosti i samouvjereni. Kod sigurnosnih pitanja, se ne smiju ni od strane pregovaračkih partnera ili dužih aplikacija za planiranje, kao ni vremenskog pritiska dati smesti.

Njihov rad se izvršava uglavnom u uredima na računalima sa CAD-programima, prezentacije svojih rezultata se izvršavaju pred okupljenim programerima i posjeta gradilištima je također čvrst dio posla.