Ulaz za korisnike

Stepenište

Stepenište

Jednokrake, dvokrake, spiralne, zavojite..., drvene, kamene, staklene... odabir ovisi o veličini prostora u koji se smještaju, ukusu pojedinaca te stilu i materijalu koji prevladava u prostoru. Mogućnosti za izvedbu atraktivnih interijerskih stubišta su nebrojene!

Prvi i najvažniji zahvat prilikom projektiranja stubišta je zadovoljiti statičke zahtjeve, bilo da se radi o betonu, drvu ili metalu kao nosivoj konstrukciji. Bez potrebne stabilnosti i čvrstoće stubište ne može zadovoljiti svoju funkciju.

Visina i raspoloživi prostor za smještaj stubišta su glavni faktori za određivanje visine stuba. Preporučljiva visina stube je od 15cm do17,8cm iako se izvode i od 18cm do 20cm. Ovakve visine su preporučljive za stambene prostore u kojima nema dovoljno mjesta za potrebnu dužinu stubišnog kraka i u kojima žive mlađi ljudi kojima savladavanje visokih stuba neće predstavljati opterećenje.

Sljedeći bitan zahtjev je postizanje potrebne protukliznosti. Ovo je osobito bitno kod obitelji s malom djecom, koja se u svojoj razigranosti i nepažnji mogu ozljediti. Odabirom pravilnih materijala ili postavljanjem protukliznih traka ćete riješiti ovaj problem.

Osiguranje zaštitnom ogradom minimalne visine 100cm također je nužan faktor za pravilnu i sigurnu funkciju stepeništa. Često se zbog atraktivnih interijerskih rješenja izbjegava postavljanje stubišne ograde, no takva se rješenja mogu izvesti isključivo u privatnim prostorima i na vlastitu odgovornost.

Stubište će se istaknuti u svojoj ljepoti, izraženoj kroz odabranu vrstu nosive konstrukcije i obložnog materijala, nakon što ste zadovoljili sve prethodno navedene uvjete. Sama estetika, bez potrebne funkcionalnosti je sama sebi svrha i kao takva je bezvrijedna. Ljepota i atraktivnost moraju uvijek biti u službi funkcionalnosti da bi dale vrhunski rezultat i kvalitetu.

Bogatstvo stubišta izraženo kroz odabir i obradu materijala može naglasiti stil uređenja koji ste odabrali. Transparentna stubišta sa staklenim ogradama učinit će prostor atraktivnijim, a u njemu se doimati elegantno i nenametljivo. Rasvjeta integrirana sa stubištem može rezultirati vrhunskim interijerskim rješenjima u kojima se ono noću pretvara u rasvjetno tijelo i centralnu točku prostora.

Naglaske i interijerske atrakcije nastojte uvijek izvesti kroz prostorne elemente, koji će mu dati identitet i originalnost. Namještaj će u tom slučaju biti samo popratni dio, koji će se uklopiti u postignute estetske zahvate i ispuniti svoj funkcionalni zahtjev.

Atraktivno stepenište u interijeru, ostavit će bez daha svakog vašeg posjetitelja, a osjećaj vašeg boravka u takvom prostoru učiniti jedinstvenim. Interijernet.hr