Ulaz za korisnike

Suhi estrih

Suhi estrih

Suhi estrih - Sistemi suhog estriha sastoje se od pojedinačnih ploča (npr.gipsani-kartonski elementi, elementi od gipsanih vlakana, OSB-ploče ili iverica), koje se postavljaju na izolaciju i međusobno se povezuju. Elementi su debljinom od 20-25 mm upola tanji od konvencionalnih cementnih ploča.

Upravo se zbog svoje male težine najčešće koriste prilikom gradnje krovne konstrukcije . Suhi estrih se često nudi s perom i utorom, analogno mnogim vrstama građevinskih ploča. Zajednička svojstva s ostalim vrstama estriha ne leže u materijalui obradi, već u funkciji: realizirati ravnu podnu oblogu.

Prilikom procjene suhog estriha sa stanovišta zdravlja odlučujuću ulogu igraju pojedinačni bazni materijali. Prije svega suhi estrih se ne upotrebljava na bazi od prešpana za odveć velike površine, jer se unatoč E1-klasifikaciji mogu oslobađati povećane vrijednosti formaldehida. Inače podna obloga, koja se kasnije postavlja na estrih, može predstavljati dobru blokadu za štetne materijale; efekat se međutim ne može niti predvijeti niti ukalkulirati.