Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Tekstilne obloge

Tekstilne obloge
Tekstilne podne obloge su uglavnom tekstilne obloge koje djeluju kao toplinska i zvučna izolacija, izolacije buke od koraka, dobro se održavaju i podnose habanje. Polaganje se izvodi na ravnoj podlozi, u nekim slučajevima na podlozi od filca, pluta ili spužve.

Obloga za zateže mehanički na rubovima, a obično se lijepi cijelom površinom. Prema načinu proizvodnje se razlikuju tkani, prešani podni tepisi, tafting tepisi i slično (jednoslojni ili višeslojni, sa/bez nosivog sloja), zatim velur tepisi, bukle tepisi.

Podne obloge mogu biti od:

• sintetičkih vlakana (poliamid, poliakril, polipropilen, poliester), u izvedbama otpornim na vlagu za balkone, terase
• od biljnih vlakana (pamuk, juta, sisal, kokos)
• od vune
• od životinjske dlake (kozje, kravlje ili konjske)
• od mješavine vlakana

Tekstilne podne obloge se razlikuju prema vrijednostima i postojanosti na habanje i prema komforu. Za stanovanje su pogodne podne obloge s normalnim vrijednostima postojanosti na habanje i visokim stupnjem komfora. Podne obloge sa specijalnim svojstvima, primjerice za invalidska kolica, za stepeništa, za vlažne prostore, antistatički podni oblozi, označeni su posebnim simbolima.

Tekstilne zidne oplate

Prema europskoj normi EN 235 su tekstilne zidne oplate definirane kao gotove zidne obloge, čija se prednja strana sastoji od tekstilnih materijala. Foto:parador.de

Članci

Još članaka ...