Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Termoizolacija

Termoizolacija
Termoizolacijski materijali imaju zadaću ograničavanja prijenosa topline kroz građevinske elemente. Prijenos toplinske energije vrši se: • Vodovima • Konvekcijom • Zračenjem

Udio toplinske vodljivosti u odnosu na prijenos topline je u pravilu dominantan. Konvekcijom odnosno strujanjem zraka unutar termoizolacijskog materijala se toplinska energija može prenositi, naročito kod laganih, vlaknenih termoizolacijskih materijala. Upravo takvi lagani, vlakneni materijali se zato ugrađuju tako da kroz njih ne postoji mogućnost strujanja kroz vanjski omotač. Termoizolacijski materijali imaju takvu izvedbu materijala, koji između posjeduju zračne pore. Udio takvih pora iznosi kod visokoučinkovitih termoizolacijskih materijala i do 98 % VOL.

Prema strukturi pora se termoizolacijski materijali dijele na:

• Materijale zatvorenih ćelija
• Materijale otvorenih ćelija

U ovisnosti o uporabljenom polaznom materijalu zaproizvodnju treba dosta energije. To svakako treba uzeti u obzir kod odabita termoizolacijskih materijala. Termoizolacijski materijali se razlikuju kao sintetski (umjetni) izolacijski materijali, prirodni odnosno termoizolacijski materijali slični prirodnim kao i višeslojni izolacijski materijali.

Toplinska - zvučna izolacija - Ekološki i ekonomski vrlo isplativa. S obzirom na svakodnevno rastuće cijene energenata sasvim je razumljivo da se stalno radi na poboljšanju termoizolacije u našim domovima.

Termografski snimak jedne građevine.

Svjetla mjesta na snimci prestavljaju gubitak topline zbog loše izolacije. Upotrebom odgovarajućih materijala pored bolje termoizolacije istovremeno možemo znatno poboljšati i kvalitetu življenja. Upotrebom odgovarajućih materijala pored bolje termoizolacije istovremeno možemo znatno poboljšati i kvalitetu življenja.

No prije modernizacije stojimo pred analizom: nedostatke energenata, gubitke topline kao i nedostatnu izolaciju moguće je jasno prepoznati zahvaljujući termografiji. Specijalnom kamerom moguće je izmjeriti temperature u rasponu od – 20 do + 1500 °C.

Grafički prikaz mjerenog objekta pokazat će eventualne nedostatke i gubitke topline. Izvođači radova eventualne nedostatke mogu tada pravovremeno i učinkovito ukloniti.Neovisno od godišnjem dobu posebnim se postupkom pouzdano može provjeriti stanje starih građevina u pogledu izolacije.

Mjerenje se provodi pomoću ventilatora koji stvara razliku tlaka od 50 Pa s obzirom na unutarnji i vanjski dio objekta. Kad se u kući postigne određena vrijednost tlaka zraka, onda zrak počne kroz male rupice strujiti u unutarnje prostorije, što se može osjetiti na koži vlastite ruke ili naravno pomoću termografije.

Renoviranje starih objekata

U starim objektima postoji nebrojeno mnogo mjesta na kojima se gubi toplina. Kad je riječ o gubitku topline, onda je poglavito krov eksponiran.

Na krovu se često javljaju problemi sa nedostatnom izolacijom. No tko renovira objekte odgovarajućim materijalima, u potkrovlju može stvoriti atraktivan prostor za stanovanje: na ovaj se način štedi na potrošnji energenta i zagrijavanju objekta kao što se i štiti od ljetnih sparina i vrućina.

Članci

Još članaka ...