Ulaz za korisnike

Toplina zemlje

Toplina zemlje

Zemljana toplina - Energija u Vašem elementu

Toplina okoliša iz zemlje, vode i zraka stoji ne ovisi o vremenskim uvjetima te stoji na raspolaganju svaki dan i u bilo kojem godišnjem dobu. Čak i danas korisni geotermalni potencijal trostruko premašuje rezerve ugljena, nafte i plina. Onaj tko gradi montažnu kuću taj si može stvoriti zemljanu energiju kao izvor topline pomoću toplinske pumpe. Mnogi domaći proizvođači nude tehnologiju kao paket rješenja. 

Toplinske pumpe funkcioniraju na principu hladnjaka - samo suprotno: Hladnjak proizvodi iz struje potrebnu hladnoću i istovremeno ispušta u okolinu toplinu. Toplinska pumpa povećava pritisak koji prevladava u zemlji od 7 do 10 stupnjeva celzijevih kroz kondenzaciju, kompresiju i kondenzaciju posebnih tekućina. Na taj način temperatura doseže 35 stupnjeva celzijevih, koji su idealni za grijanje podnice ili zida.

Toplinska pumpa također treba struju kao pokretačku snagu, ali proizvodi po kWh struje do 4 kWh topline. Naprava uzima iz okoliša tri četvrtine energije za grijanje, pripremu tople vodee kao i za hlađenje kuće po ljeti. Zemljana toplina je time dugoročni jeftini izvor energije. Naročito onda kada fotonaponski sustav omogućava pogonsku snagu za pumpu.