Ulaz za korisnike

Toplinska izolacija fasada

Toplinska izolacija fasada

Dizajnom fasade kuća dobiva svoje lice, ali se za vrijeme obnove radi više od žbuke i boje. Zgrade sa starom fasadom, koje uopće nemaju ili imaju nedovoljno izolacije, se gubi jako puno toplinske energije.

Fasada je lice kuće

Nije slučajno da naša riječ fasada dolazi od latinske riječi „facies“ što znači vanjsko pojavljivanje izgleda ili lice. Fasada je lice kuće, ona određuje percepciju imovine. Nije ni čudo da iz tog razloga vlasnici prvenstveno imaju optički izgled u oku, kada se radi o obnovi fasade. Ostale funkcije odlaze brzo iz vidnog područja. Pritom fasada ne mora biti samo očita već moraju postojati i odgovarajuće unutarnje vrijednosti. Prije svega bi trebala štititi, osigurati dobru klimu stanovanja u unutrašnjosti kuće te usput rečeno pozitivno utjecati na potrošnju energije.

Stoga je pri obnovi fasade popularna cjelovitost. Bilo da se radi o izolaciji fasade, obnovi žbuke i boje, novim prozorima, balkonu ili novim vratima – optika i energetska učinkovitost bi trebali ići ruku pod ruku te se mora odrediti plan obnove za cijelu kuću. Tada fasada može svoje zadaće najbolje preuzeti, dakle prezentirati i zaštititi. U usput rečeno, povećava se vrijednost kuće.

Izolacija fasade

Izolacija fasade je kraljevska disciplina toplinske izolacije i smanjuje potrošnju energije više od bilo koje druge mjere. Koji se izolacijski sustav koristi pri izolaciji vanjskih zidova ovisi o strukturnim uvjetima.

Izolacija fasade: Topla ljuska vanjskog zida kuće

Fasada je vanjski natpis kuće i određuje prvi dojam. Ako je kuća „ostarila“ i ako žbuka puca, tada vlasnici kuće počinju razmišljati ponajprije o vanjskom izgledu, dakle o novoj žbuci i boji fasade. Ali to je previše kratkovidno, upozorava energetski savjetnik. Jer to je optimalni trenutak za izolaciju fasade. Stavljanje izolacije za fasadu se može realizirati prema strukturnim uvjetima kao vanjska izolacija, jezgrena izolacija i unutarnja izolacija. Novi izgled fasade je nakon toga samo pitanje formalnosti.

Izolacija fasade znatno smanjuje potrošnju energije

Starija kuća obično troši previše energije za grijanje. Stoga, većinom, savjetuju savjetnici za energiju vlasnicima starih zgrada izolaciju fasade jer se najviše topline gubi preko velikih površina vanjskih zidova. Međutim, nakon odgovarajuće izolacije fasade, vlasnici kuće ne profitiraju samo od uštede troškova grijanja. S izolacijom fasade se također povećava i udobnost i vrijednost kuće.

Obavezno izbjegavajte pogreške u izolaciji fasade

Najbolje bi bilo da izolaciju fasade postavlja stručna osoba. Toplinski mostovi prouzrokuju pogreške u izolaciji fasade. To ne poništava samo predviđenu uštedu energije, nego može doći kasnije i do šteta i građevinskih nedostataka koji se moraju skupo riješiti. Činjenica da zbog izolacije fasade dolazi do plijesni, je usput rečeno rasprostranjena pogreška, koja je odavno otjerana već od strane stručnjaka. Slučaj je suprotan: pravilna izolacija fasade pomaže pri spriječavanju plijesni. Izolirani vanjski zidovi imaju na unutarnjoj strani višu površinsku temperaturu.

Mogućnosti izolacije fasade

Ovisno o situaciji strukture vaše kuće, imaju vlasnici kuće različite mogućnosti izoliranja svoje fasade. Isto tako, stoje na raspolaganju brojni različiti izolacijski materijali i izolacijski sustavi. Savjetnik za energiju pomaže unaprijed u području izolacije fasade pri izboru pravog izolacijskog sustava.