Ulaz za korisnike

Toplinski mortovi

Toplinski mortovi

Na trajnost, čvrstoću zidnih konstrukcija u mnogome utječu mortovi korišteni prilikom njihovog zidanja. Sukladno tome, kod zidnih konstrukcija koje su izložene različitim statičkim opterećenjima, trebamo dobro razmisliti koju vrstu morta ćemo upotrijebiti. Naravno, na odabir odgovarajućeg morta ne utječu samo fizikalni zahtjevi građevina, već i materijal elemenata za zidanje. Sakret i na tom polju nudi rješenja koja u potpunosti udovoljavaju svim tehničkim zahtjevima.
 
Što je glavna karakteristika toplinskog morta? Prema standardu klasifikacija mortova se vrši prema njihovoj tlačnoj čvrstoći. Kvaliteta toplinskih mortova kod svakog proizvoda odgovara određenoj klasi tlačne čvrstoće ili je i nadilazi.

Sve veći izbor građevinskog materijala je rezultirala zahtjevom da za nove građevinske elemente sa različitim sastavom trebamo ponuditi mortove koji najbolje odgovaraju postavljenoj zadaći. Sukladno tome, proizvođači proizvode mortove za klasične zidarske elemente od pečene gline, za betonske blokove te za zidne elemente od poroznog betona.

Toplinska izolacija građevinskih konstrukcija može započeti već pri samom zidanju. Uporabom izolacijskih mortova se može smanjiti toplinska propusnost konstrukcije, i na taj način se može poboljšati toplinska izolacija zidova. Isto tako,  se nude i mortovi za rješavanje specijalnih problema, koji se javljaju u graditeljskoj praksi.