Ulaz za korisnike

Trakaste zavjese

Trakaste zavjese

Dekorativne lamelne zavjese sve se više koriste i u privatnom području. Ranije su se mogle sresti uglavnom u industrijskim zonama.

Često se koriste i nazivi kao trakaste zavjese, vetikalne – odnosno okomite žaluzine. Zbog mnoštva dobrih svojstava materijala, svrsishodnosti te jednostavnog rukovanja sve više potiskuju konvencionalne zavjese.

Prirodna vlakna, staklena vlakna s plastičnim premazima, plastika, aluminij ili drvo materijali su od koji se lamelne zavjese najčešće izrađuju. Lamelne zavjese karakterizira higijena i rezistentnost na bakterije. Postojanost na vlagu, plijesan i truljenje također su bitne značajke ove vrste zavjesa. Idealna su zaštita od sunca i pogleda i mogu se kupiti u različitim bojama, dekorima i širinama lamela.

Poseban efekt zaštite od sunca lamelama leži u tome što lamele ne blokiraju potpuno dnevno svjetlo. Svjetlosne relacije se mogu individualno regulirati. Materijali kao aluminij reflektiraju sunčevo svjetlo te nude istovremeno i idealnu toplinsku zaštitu. Upravo zbog toga, a i uz pomoć različitih mogućnosti formiranja oblika lamele su se brzo probile na tržištu.

Lamele se nude u širinama od 51 do 160 mm. Najčešća vrsta koja se koristi ima širinu od 127 mm. Reflektirajuće alu lamele nude se u asortimanu od 50 do 111 mm kao standardna veličina. Razlikuju se slobodno postavljeni i zategnuti sistemi. Automatika ovjesa i pokretanja postavljena je u gornjoj šini. Istovremeno se pomoću donje šine postiže fiksiranje na tlu. Slobodno postavljena vrsta je najčeće u uporabi. U području objekata lamelne zavjese se često koriste kao dekoracija i kao razdjelnik prostora. Postavljanje je jako jednostavno i teče bez problema. Realiziraju se I teški građevinski elementi kao što su kružni lukovi, krovne kosine i dvostruki zabati.

Čišćenje lamela

Danas se često sreću stambeni prostori s lamelnim zavjesama. Ranije se takva vrsta zavjesa sretala u liječničkim ordinacijama ili u javnim objektima. Perfektna zaštita od sunca i pogleda danas dobiva na vrijednosti optikom i dekorima. Međutim često se postavlja pitanje čišćenja i održavanja lamela.

Različiti materijali kao prirodna vlakna zaštićena vinilima čiste se lako i jednostavno. PVC-plastike pogodne su za prostorije s velikom koncentracijom vlage. Izvedbe od aluminija rezistentne su na bakterije, plijesan i vlagu te ispunjavaju sve higijenske uvjete. Ukoliko želite ukrasiti svoj stambeni prostor lamelama prethodno se informirajte o svojstvima različitih materijala. Za prirodna vlakna zaštićena vinilom svaki proizvođač navodi odgovarajuće upute za održavanje i treba ih se pridržavati. Čišćenje lamela je u principu moguće osim kod izvedbi sa zaštitnim premazima. Tu spadaju trevira CS, staklena vlakna i tekstilne presvlake. Postoje i poduzeća koja se profesionalno bave čišćenjem lamela. Lamele se u zarolanom stanju fiksiraju gumom te se peru u vrećici za rublje finim sredstvima za pranje na temperaturi od 30° bez postupka centrifugiranja. Na kraju se objese po dužini i puste da se okapaju. Lamele se vješaju u vlažnom stanju te se tako potpuno suše. Nakon toga se ponovno postavljaju utezi i spoj lančićem.

Važno: U pravilu se treba dobro raspitati o kojem se materijalu radi te je li uopće moguće pranje lamela u vlastitom aranžmanu. Redovito održavanje omogućit će Vam dugotrajno uživanje u modernim i dekorativnim zavjesama.