Ulaz za korisnike
Tehnomar d.o.o.
Tvrtka

Tehnomar d.o.o.

Energetsko certificiranje zgrada je skup radnji i postupaka koji se provode u svrhu izdavanja energetskog certifikata. Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade. Sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala energetski certifikat, podatke o termotehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji za referentne i stvarne klimatske podatke, objašnjenja tehničkih pojmova te popis primijenjenih propisa i normi. Energetski certifikat za postojeće zgrade obvezno sadrži i prijedlog ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje se temelje na prethodno provedenom energetskom pregledu građevine. Energetski certifikat za nove zgrade sadrži preporuke za korištenje zgrade vezano na ispunjenje bitnog zahtjeva uštede energije i toplinske zaštite i ispunjenje energetskih svojstava zgrade. Zakonska obaveza izrade energetskog certifikata Sve postojeće zgrade javne namjene preko 500m2 morale su do kraja 2012. godine pronaći ovlaštene inženjere energetske certifikatore, koji će provesti energetski pregled i napraviti energetski certifikat. Za zgrade preko 250m2 rok je 09.07.2015. Pod zgrade javne namjene spadaju banke, trgovački centri, škole, bolnice, hotele, restorani, poslovne zgrade, zgrade državnih tijela. Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada, od 01.07.2013. energetski certifikat prilikom prodaje mora imati svaka zgrada, stan ili poslovni prostor površine veće od 50m2. Što je energetski razred? Ocjena energetskog razreda ovisi o godišnjoj potrošnji energije po jedinici površine – kvadratnom metru (kWh/m2). Nove zgrade trebaju po važećim propisima dobiti ocjenu energetskog razreda C (< 100 kWh/m2a). Uz kvalitetnu toplinsku zaštitu moguće je bez većih problema postići i B razred (< 50 kWh/m2a). Sustavno mijenjane svijesti investitora i građevinara u pogledu energetske učinkovitosti te uporabi novih i znatno kvalitetnijih materijala dovodi nas i do objekata A+ i A razreda koji troše znatno manje energije po kvadratnom metru. Ako znamo da najveći dio naših zgrada građenih sedamdesetih godina (a da ne pričamo o onim starijim) troši preko 200 kWh/m2a, vidljivo je da nas čeka veliki posao kako bi znatnije smanjili potrošnju energije.

Svrha certifikata nije tek udovoljenje zakonskih propisa. Investitoru odnosno vlasniku nekretnine bitna je informacija što je na njegovom objektu potrebno napraviti da bi se energetski razred njegove nekretnine popravio za više od jednog energetskog razreda i to uz razumno investicijsko ulaganje.

Obratite nam se s povjerenjem jer ćemo na sve Vaše upite i zahtjeve energetskog pregleda i certificiranja savjesno odgovoriti, dati kvalitetan savjet o potrebnim radnjama za poboljšanje energetskog razreda kako u tehničkom (strojarskom) pogledu s obzirom da je certifikator dipl.ing.strojarstva s dugogodišnjim iskustvom, ali isto tako i o savjetu o novim termoizolacijskim i hidroizolacijskim materijalima čije smo tehničke karakteristike, svojstva i mogućnosti koje Vam pružaju usvajali i nadalje usvajamo kroz uređivanje našeg stručnog časopisa i portala “Korak u prostor” koji se između ostalog već više od 5 godina bavi i energetskom učinkovitošću te niskoenergetskom i pasivnom gradnjom.

Obratite se s povjerenjem!

 

Energetsko certificiranje zgrada

Energetsko certificiranje zgrada

Teme