Ulaz za korisnike

Ugradnja kamina

Ugradnja kamina

Mraz u svibnju ili proljetne temperature u studenom – to smo već svi doživjeli. Malo uključimo, pa malo isključimo grijanje i stalno tako; to svi činimo iako znamo da je neracionalno, ekonomski neisplativo i naravno stoji puno novaca.

Praktično i racionalno rješenje u ovom slučaju predstavlja ugradnja kamina. Danas postoje različite varijante i oblici kamina koji zasigurno ispunjavaju zahtjeve i želje većine. Moguće ih je obložiti različitim materijalima i na taj ih način izvrsno uklopiti u unutarnji interijer. Moderan način življenja - moderan način grijanja – sve ove zahtjeve ispunjava ugradnja kamina.

Kamin širi ugodnu temperaturu u najkraćem mogućem vremenu. No kao što imamo veliki izbor najrazličitijih vrsta kamina, tako bismo se trebali i dobro posavjetovati prije donošenja konačne odluke. Izgled kamina predstavlja jednu stranu, a praktičnost i način postavljanja drugu stranu.

Stoga je najbolje potražiti savjet od stručne osobe koja će sve te stvari najbolje uskladiti. Stručnjak će nas najbolje posavjetovati za koji se model trebamo odlučiti, koju boju izabrati, na koji način kamin najlakše i najbolje postaviti kako bi ispunio svoju praktičnu i estetsku funkciju ali i sva naša očekivanja.

Uklanjanje gljivica

Pojava gljivica na zidovima nije samo ružan prizor nego i štetan gledajući s zdravstvenog gledišta. Gljivice mogu pored ostalog prouzročiti i pojavu astme i alergija. Često se najprije gljivice pojavljuju na skrivenim mjestima i odaje ih samo specifičan miris i tek pojava mrlja na zidovima i stropu ukazuje na problem.

Ako se gljivice na zidovima i stropu mogu vidjeti okom, onda nam struka govori sljedeće: Možda se prostorija pogrešno prozračuje i pogrešno zagrijava a rezultat toga je stvaranje vlage! Ili možda zidovi na objektu nisu dovoljno isušeni prije nanošenja unutarnje boje, ili postoji još nekakav izvor vlage u prostoriji koji nam je nepoznat!

Točnija analiza ovog mišljenja zahtijeva naravno konkretni pregled objekta i utvrđivanje činjeničnog stanja. Stoga je najbolje pozvati stručnu osobu koja će mjernim instrumentima i obilaskom prostorija točno utvrditi o čemu se radi i što je uzrok pojave gljivica. Ukoliko se pokaže da je u prostoriji više izvora vlage mora se odmah nešto poduzeti. I u slučaju naknadnog renoviranja prostorija potrebno je potražiti savjet stručnjaka kako bi se gljivice definitivno uklonile iz prostorija.

Problemi kod sagorijevanja

Suho drvo brzo izgori; vlažno drvo slabo gori i stvara puno dima; mokro drvo uopće ne gori. Samo upropaštava peć i dimnjak.Obrađeno drvo: predstavlja pravi problem za ljude i prirodu. Sagorijevanjem ovakvog drveta stvaraju se otrovi štetni za okoliš koji se po izlasku iz dimnjaka zaustavljaju u neposrednoj okolici – u vrtu, na balkonu ili terasi.

U principu vrijedi sljedeće pravilo: obrađeno drvo – svejedno u kojem obliku - ne smijemo koristiti kao ogrjevni materijal. Peć nije kanta za smeće. Plastične vrećice i kartonske kutije, kutije od jogurta ili mlijeka ne smiju se spaljivati u peći. Smeće se u peći tijekom sagorijevanja u pravilu pretvara u otrovne plinove.

Preventiva protiv gljivica: prozračivanje!

Budući da povećana vlažnost zraka povoljno djeluje na stvaranje gljivica, potrebno je protiv takve pojave poduzeti određene preventivne mjere i to ispravnim zagrijavnjem i prozračivanjem: Po mogućnosti više puta dnevno prozračivati, a to znači više puta prozore otvoriti u trajanju od pet do deset minuta.

Naravno, treba zatvoriti ventil grijanja dok su prozori otvoreni. Prostorije nikad ne ohladiti do kraja. Stalno uključivanje i isključivanje, odnosno zagrijavanje i hlađenje prostorija financijski je skuplje nego održavanje konstantno prosječne temperature u prostorijama.Velike količine vodene pare (stvorene kuhanjem ili tuširanjem) potrebno je odmah izvesti vani.

Potrebno je održavati sljedeće temperature: u dnevnoj, dječjoj sobi i kuhinji 20 stupnjeva, u kupatilu 21 stupanj a u spavaćoj tijekom noći 14 stupnjeva. Pozitivna dodatna strana kod pravilnog zagrijavanja i prozračivanja: ne spriječava se samo pojava gljivica i plijesni nego se štedi energija a time smanjuju ukupni financijski troškovi.