Ulaz za korisnike

Ugradnja klima uređaja

Ugradnja klima uređaja

Ugradnja klima uređaja iziskuje majstora koji to radi svakodnevno i koji ima iskustva u tom poslu. Greške su mnogobrojne i stoga su nam potrebni ovlašteni profesionalni montažeri. S dobrom instalacijom klimatizacija će biti uredno postavljena i učinkovita, s lošom su mogući problemi, kako u pogledu kvarova tako i u pogledu utroška energije.

Nestručna montaža klima uređaja ili montaža od neovlaštenih osoba povlači za sobom probleme oko eventualnih popravaka klima uređaja u garantnom roku koje prodavači ne uzimaju u obzir, ukoliko montažu nije obavila za taj posao ovlaštena tvrtka. Vanjska jedinica klima uređaja mora uvijek biti vani. To znači doslovno vani, ne u potkrovlju, na tavanu, u podrumu i slično. Udaljenost između vanjske i unutarnje jedinice zbog eliminacije gubitaka mora biti što manja, za uređaje s inverterom do 10-ak metara. Pri radu klima uređaja stvara se kondenzacija vodene pare koju treba učinkovito odvesti odvodom koji neće ići ravno u susjedino kućno cvijeće ili na stubište zajedničke zgrade. Također, valja razmišljati i o arhitekturi građevine u kojoj boravimo i nastojati ne uništiti izgled koji pročelje ima u ukupnom dojmu ulice.

Unutarnja jedinica pak se postavlja tako da 'ne tuče' u glavu korisnike prostora, dakle treba je postaviti što više prema stropu prostorije. Ona ne smije direktno djelovati u smjeru onog dijela prostorije u kojem se ljudi najduže zadržavaju, npr. u smjeru trosjeda u dnevnom boravku, radnog stola u radnoj sobi ili u smjeru kreveta na kojemu spavamo. Ona se ne postavlja u uskom hodniku niti na način koji bi onemogućio ispuhivanje zraka.

Ukoliko vam klima uređaj služi isključivo kao uporabni predmet za ugodniji život u stanu tada je klasična varijanta s unutarnjom i vanjskom jedinicom uobičajena. No, inteligentne kuće i nešto zahtjevniji investitori svoju klimatizaciju sakrivaju u zidovima i stropovima koji hlade i griju. Foto: stiebel-eltron.de