Ulaz za korisnike

Ugradnja prozora

Ugradnja prozora

Kod ugradnje prozora treba se držati određenih pravila kako bi smo spriječili neugodne posljedice koje se mogu dogoditi zbog nestručnosti. Prozore je potrebno ugraditi na vanjsku liniju zida kako bi toplinska izolacija fasade bila spojena sa okvirom prozora čime se gube toplinski mostovi na „špaletama“, otvor za prozor mora biti uređen masom za izravnanje kako bi brtva za vodonepropustnost mogla ekspandirati i nalijeći na zid te osigurati vodonepropustnost, traka za zrakonepropustnost se lijepi na okvir prozora i zid te ispod klupčice. Na prozor se još lijepe plastični profili za završetak fasade. Klupčica prozora se postavlja prije završnog sloja fasade te ne treba imati vodonepropusna svojstva .

Prilikom kupnje prozora potrebno je detaljno ispitati način ugradnje prozora. Sama ugradnja uključena u cijenu nikad ne može ispuniti zahtjeve zrako i vodo nepropusnosti jer cijena spomenutih traka i brtva na našem tržištu kreću se i do nekoliko stotina kuna po prozoru kod ispravne ugradnje. Povrat cijene skuplje ugradnje siguran je u samo jednoj godini grijanja a o štetama uslijed kondenzacije i vlage da i ne razmišljamo.

Ugradnja mora biti jasno definirana u ugovoru o kupnji te moraju biti navedeni proizvođači traka i brtva za ugradnju. Umjesto raznih popusta i rabata kod kupnje dogovorite kvalitetnu ugradnju te dugogodišnje jamstvo na zrako i vodonepropustnost jer to je ipak dugoročna investicija. Foto: Sika Croatia