Ulaz za korisnike

Unutarnja rasvjeta

Unutarnja rasvjeta

Ispravna rasvjeta doprinosi ugodi življenja.

Unutarnja rasvjeta mora osigurati dobru vidljivost, naročito u radnim područjima, područjima kretanja, stubištima i sl., a u dnevnim prostorijama osjećaj ugode. Ona je bitan arhitektonski oblikovni element. Razlikuju se sljedeće vrste unutarnje rasvjete: općenita rasvjeta, rasvjeta određenih polozicija u kući i akcentno osvjetljenje.

Za ocjenu kvalitete rasvjetnih tijela vrijede sljedeća svojstva kvalitete: jačina rasvjete, jačina svjetla, gustoća svjetla (ograničenje blještavila), iskorištenost svjetla i boja svjetla.

Odabir svjetla se vrši osim prema namjeni i prema vrsti rasvjetnog tijela: žarulje, led žarulje, niskonaponske halogene žarulje, fluorescentne svjetiljke te visokotlačne izbojne svjetiljke.

Prema vrsti montaže se razlikuju: stropne svjetiljke, viseće svjetiljke, stojeće svjetiljke, stolne svjetiljke. Pomoću reflektora, zakretnih, ukrućenih ili peklopnih ciljanu se stvaraju akcenti. Svjetiljke na šinama se mogu pomjerati te im se može mijenjati broj i raspored. Stojeće i stolne svjetiljke su mobilne i mogu se prenostiti tamo gdje su potrebne. S visećim svjetiljkama podesivim po visini u blagovaonama se postižu različiti svjetlosni efekti.

Za posredovanje potrebne jačine svjetla vrijede sljedeće orijentacijske veličine:

• 30 do 40 W/m2 za pretežito svijetlo uređene prostore kao što su dnevni boravak i dječija soba
• 40 do 50 W/m2 za tamnije namještene prostore kao radna soba
• 30 W/m2 za spavaću sobu, hodnike i niše
• 50 W/m2 za žarulje za kuhinje i radne prostore u kući te 20 W/m2 za fluorescentne svjetiljke
• 20 do 30 W/m2 za stubišta
•  Važna elektrotehnička svojstva svjetiljki su klasa zaštite, vrsta zaštite i radiosmetnje iskrenja.

Prilikom odabira svjetiljke vodite računa o harmoničnoj ukupnoj optičkoj slici u pogledu materijala, boje i oblika, naročito u kombinaciji s namještajem. Foto: laemple.com