Ulaz za korisnike

Unutarnje zidne obloge

Unutarnje zidne obloge

Unutarnje zidne obloge oblikuju prostoriju, mogu poboljšati toplinsku, zvučnu i akustičnu izolaciju, izolaciju od vlage ili požara i obično pokrivaju i nedostatke zidnih površina ili oštećene konstrukcijske dijelove.

U funkcionalne unutarnje zidne obloge se ubrajaju:

- obloge koje reflektiraju zvuk,
- obloge koje apsorbiraju zvuk,
- obloge koje izoliraju zvuk,
- unutarnje izolacija vanjskih zidova,
- obloge vlažnih prostorija,
- protupožarne obloge.

Obloge za vlažne prostorije se postavljaju direktno na zid kao zidne keramičke pločice u posteljici od morta, ispred brtvenog materijala (u području prskanja vode), zatim vodonepropusne obloge od plastičnih traka ili neki drugi materijali s karakterističnim brtvenim svojstvima. Kod vanjskih zidova vlažnih prostorija, koji imaju vanjsku toplinsku izolaciju treba voditi računa o nesmetanom prolazu vodene pare. Kod unutarnje toplinske izolacije mora se predvidjeti dodatna blokada prolaza pare. Protupožarne obloge se moraju planirati u skladu s lokalnim zahtjevima i datostima.

Obloge unutarnjih zidova od drveta i drvenih materijala (npr. profilne oplate, šperano drvo, stolarske ploče, ploče od iverice, ploče od drvenih vlakana) učvršćuju se na donju konstrukciju. Između zida i obloge mora biti osigurano odzračivanje i provjetravanje i to preko razmaka od najmanje 2 cm te dole i gore ventilacijski prorezi.

U obzir dolaze i gipsane ploče ili ploče od gipsanih vlakana. Oni dobivaju u pravilu dodatnu obradu površina ili pomoću tapeta ili zidnih obloga s premazom. Učvršćivanje se vrši spojnim materijalima (npr. suha žbuka) ili kao predploče od drveta ili metala.
Ostali materijali za obloge unutarnjih zidova su: keramičke pločice, ploče od prirodnog kamena, betonske ploče, ploče od umjetne smole, ploče od pluta, vlaknastog cementa, kalcij silikatne ploče, vidni zidovi, zrcalne ploče, metal i plastika. Foto: vasco.eu