Ulaz za korisnike

Upravljanje zgradama

Upravljanje zgradama

Pojam „Facility Management“ izvorno dolazi iz engleskog govornog područja. Riječ „facility“ znači uređaj ili naprava, no u ovom kontekstu se radi o zgradi, postrojenju ili stroju ili imovini. Tako je Facility Management upravljanje i administracija zgrada. Danas se taj izraz koristi i u Hrvatskoj.

Facility-Management je pristup upravljanja, koji se brine o upotrebljivosti, marketingu, ekonomiji zgrade, odnosno imovine ili za poboljšanje stroja, kako bi ga optimalnije oblikovao za vlasnike, korisnike ili kupce. Osim toga, moraju zgradu, njihove postupke i sadržaje držati spremnim i funkcionalnim i prilagoditi ih organizacijskim i tržišnim zahtjevima.

U području građevinarstva obuhvaća Facility Management upravljanje zgradom ali i građevinsku brigu o zgradi. Pod taj pojam spadaju zadaci, kao što su primjerice održavanje ventilacijskih uređaja u proizvodnji, osvjetljavanje pozornica u koncertnim dvoranama, ali i upravljanje nabavom za sve vrste energije i čišćenje strojeva, koja su potrebna u zgradi. Foto: TÜV SÜD