Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Vanjska rasvjeta

Vanjska rasvjeta

Vanjska rasvjeta nekog objekta, okućnice ili vrta ima dvije osnovne namjene, a to su estetika i sigurnost.

Pod sigurnosti se ne misli samo o odvraćanju potencijalnih neželjenih osoba u vlastitom dvorištu, već i siguran i osvijetljen prolaz

Osvjetljavajući vanjske segmente nekog objekta ili cijelu građevnu formu, prilazne ceste i staze, dvorište, vrtove i slično, korisnik se često vodi estetikom i dojmom isticanja lijepog profila ili nijanse boje, zanemarujući često ostale aspekte.

Ukoliko ostavimo po strani sigurnosne uvjete, koji moraju u svakom slučaju biti ispunjeni prema propisanim normama ili pak estetski dojam, koji ovisi o individualnom ukusu svakog korisnika, postoji i segment u kojem intervencije u sustav vanjske rasvjete ne utječu na dizajn ili sigurnost, a to je učinkovitost rasvjete.

Naime, koliko god se, poglavito kod nabave i montaže vanjske rasvjete gleda na potrošnju, ipak su sigurnost i kvaliteta, a često i prije svega , oblik svjetiljki te disperzija svjetla, presudni čimbenici kod investiranja u ovakav sustav.

Naravno, direktne uštede javile bi se kod smanjenog broja rasvjetnih tijela, no tada bi se smanjio i učinak noćnog svjetla, čime bi osjećaj ugode bio znatno narušen, stoga se taj aspekt neće razmatrati. Naravno, postoji još niz mjera kojima bismo mogli ostvariti uštede, a neke od njih su: odabir učinkovitih rasvjetnih tijela, inteligentno upravljanje rasvjetom, korištenje obnovljivih izvora, platforma za smanjenje troškova održavanja i sl. Foto: epstein-design.de

Članci

Još članaka ...