Ulaz za korisnike

Vanjske rolete

Vanjske rolete

Vanjske rolete imaju puno bolju zaštitu od vrućine od unutarnjih roleta. Vanjske rolete nude se u izvedbama od najjednostavnijih tekstilnih materijala pa sve do masivnih rebrenica. Koju vrstu vanjskih roleta ćete odabrati ovisi svakako o građevinskim zahtjevima. Ukoliko se odlučite za klasične rebrenice preporuča se njihova instalacija već prilikom gradnje kuće. Druge vrste vanjskih roleta mogu se postavljati i naknadno.

Masivne vanjske rolete

Masivne vanjske rolete štite prostorije ne samo od prekomjernog zagrijavanja , već i od provale, hladnoće i buke i to naročito noću. Sastoje se lamela nazupčanih jedna u drugu koje se povlače prema dolje ili prema gore preko vratila.

Lamele su međusobno čvrsto povezane, mogu se međetum fleksibilno kretati jedna od druge i do 10 mm. Za lamele se koriste različiti profili od drveta, plastike ili aluminija. Za bočni oslonac profila brine se masivna bočna vodilica od aluminijskih šina. Profili nazubljeni jedan u drugi povlače se prema gore ili prema dolje preko masivnog čeličnog vratila Kod masivnih izvedbi dvostrukih zidova mogu se realzirati širine do oko 3 m te se tu preporučuje električni pogon. Ručno povlačenje rolete prema gore ili prema dolje zahtjeva tjelesni napor.

Vanjske rolete s tekstilnom presvlakom

Nešto manje masivne su vanjske rolete s tekstilnim presvlakam koje se povlače prema gore ili prema dolje. Cjenovno su povoljnije i mogu se lako instalirati naknadno. Nisu adekvatne za kompletno zatamnjenje prostora, ali za razliku od masivnih vanjskih roleta osiguravaju ugodno prigušenje svjetlosti. Zavjesu čini materijal za markize, koji se bojom usklađuje individualnim uvjetima. Zavjesa je postojana na UV-svjetlost te garantira dugi vijek trajanja.

Vodilica tekstilne zavjese kod manjih sistema ne ide preko užeta. U normalnim slučajevima koristi se masivni aluminijski donji profil, koji se nalaazi u isto tako masivnoj vodilici.Na visini preko 200 cm moraju se ugraditi dodatna osiguranja od vjetra kako se zavjesa ne bi napuhavala. Na taj način mogu se premostiti širine i do 300 cm te visine do 260 cm.

Za rukovanje su mogući različiti sistemi, od užeta, zakretne ručice pa sve do elektro-pogona. I u privatnom području se sve više koriste elektronski sistemi upravljanja. U kombinaciji s daljinskim upravljanjem ili EIB- bus upravljanjem sistemima se može upravljati vrlo jednostavno i komforno. Foto: duotherm-rolladen.de