Ulaz za korisnike

Vodokotlići

Vodokotlići

Vodokotlići koji štede vodu

Vodokotlići koji štede vodu doziraju količinu vode za ispiranje prema unaprijed određenoj količini vode za punjenje. Određivanje količine vode obavlja se preko ventila za punjenje. Kod nekih vodokotlića može se odrediti i ostatak vode, koja ostaje u vodokotliću.

Vodokotlići su često namješteni na nepotrebno visoku količinu vode. Prilikom montaže treba razjasniti koja je količina vode za higijensko ispiranje WC školjke potrebna. Dodjela oznake za zaštite okoliša «Blauer Engel» (Plavi anđeo) predviđa ispunjavanje slijedećih kriterija:

Vodokotlić omogućuje smanjenje volumena vode ili prekid postupka puštanja vode temeljem stiskanja npr. drugog gumba. Naputak za korištenje i montažu sadrži savjete o štednji potrošnje. Odgovarajući naputak na vodokotliću treba informirati korisnike o mogućnostima uštede.

Za svako puštanje vode određen je maksimum od 9 litara i minimum od 6 litara. Reguliranje količine mora biti moguće, kako bi se za svaku WC školjku odredila idealna količina vode. Vodokotlić treba u proizvodnji namjestiti na količinu ispiranja od 6 litara.
 
WC školjka – tehnika ispiranja s dvije količine vode

Tehnika ispiranja s dvije količine vode jasno razlikuje puštanje vode nakon male i velike nužde.

U jednom je slučaju potrebna veća količina vode (npr.od 6 do 9 l) a u drugom manja količina vode (npr. 3 l). Bitna prednost kod unaprijed određenih količina vode sastoji se u tome, kako se u oba slučaja uvijek koristi odgovarajuća količina vode. Vodokotlić koji je opremljen s tehnikom ispiranja s dvije količine vode, ima poklopac s dva šaltera: jedan za malu količinu vode i drugi za veliku količinu vode. Količina vode može se prethodno odrediti.

WC - vodokotlić – kombinacija

Na podu pričvršćena WC školjka s montiranim vodokotlićem ili vodokotlićem koji visi na zidu naziva se WC-kombinacija. Na podu pričvršćena WC školjka sastoji se od tri dijela: donji dio, montirani vodokotlić i armatura na kotliću.