Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Vrtne staze i opločnici

Vrtne staze i opločnici
Tražite majstora, proizvod, uslugu ili tvrtku. Saznajte više o tvrtkama i obrtima u kategoriji vrtne stazice od kamena. Za izradu dekorativnih pločnika možemo koristiti razne građevinske materijale. Osim na cestama pločnici od prirodnog kamena koristili su se i za reprezentativne namjene, primjerice za trgove, dvorišta dvoraca i aleje.

Svi putevi vode u Rim“ govori su još u antičko doba. To je zapravo značilo da se na više različitih načina može doći do istine. Ta izreka međutim može se uzeti zdravo za gotovo, svi putevi ipak vode do Rima. A dio tih cesta čak je 300 godina prije rođenja Krista bio popločan.

Popločane ceste vrijedile su stotinama godina kao savršenost tehnike cestogradnje. Tada je vrijedila deviza „prirodno prirodni kamen“. Rimljani su doduše već poznavali i beton, ali prije nego su nastale ceste i trgovi od betonskog sivo obojenog kamena trebalo je proći preko 2000 godina. Tek 50. godina prošlog stoljeća spregnuti pločnici postupno su počeli zamjenjivati pločnike od prirodnog kamena. Ceste su se odmah prekrivale glatkim betonskim ili asfaltnim slojem, jer većina „normalnih“ vlasnika osobnih automobila više voli vožnju bez trešnje.

Prikladni su za ugradnju odnosno uređenje svih vrsta unutarnjih i vanjskih površina, od hodnika i stuba u stambenim zgradama do prostora u najreprezentativnijim objektima odnosno palačama, od veža do ulaznih kućnih vrata ili kolnih putova do garaže, parkirališnih prostora, dvorišta, uličnih pločnika, vanjskih uređenih ploča spomeničkih i osiguravanih objekata, prostora za dječje igre te najpoznatijih putova u parkovima i vrtovima, sve do okoline s uređenim vodenim površinama (bazenima, ribnjacima i manjim vodenim motivima.

Za izradu dekorativnih pločnika možemo koristiti razne građevinske materijale. Osim na cestama pločnici od prirodnog kamena koristili su se i za reprezentativne namjene, primjerice za trgove, dvorišta dvoraca i aleje. Polako se prirodni kamen, kako je već spomenuto, sve više zamjenjivao betonskim pločnicima. To se radilo i zbog činjenice što je prirodni kamen, naročito pješčenjak vrlo sklizak.

Vremenom je pločnik doživio renesansu

Gradska jezgra opet dobivaju svoje stare, tipične pločnike/flastere i nove, atraktivne popločane pješačke zone. Pločnici od prirodnog kamena nalaze međutim primjenu i na terasama, ulazima u kuću, stepenicama ili atrijima unatoč visokim troškovima materijala i postavljanja. Zbog različitih materijala i boja površine izgledaju izuzetno atraktivno. Najvažniji materijal za pločnike jeste granit, ali i bazalt, diorit, gabrro, te siva sedra ili melafir . Želite li saznati više o pločnicima?

Članci

Još članaka ...