Ulaz za korisnike

Wc školjke

Wc školjke

Prednosti viseće WC školjke su pored lijepog izgleda i slobodan pod. Iste sprječava sakupljanje prljavštine i lakše čišćenje poda. Viseće WC školjke su pored navedenog lakše.

Na podu postavljene WC školjke preporučuju se u slučaju kada polazna situacija ne dopušta drugu mogućnost. U posljednje vrijeme se više koriste viseće WC-Školjke.

Viseće WC školjke proizvode se s dubinskim i plitkim mehanizmom za ispiranje. Postavljaju se na zidove s najmanje 11,5 cm debljine s dovoljno dugim vijcima. Na tom zidu se moraju postaviti i odvodni vodovi. Na tanjim zidovima potrebno je dodatno usidrenje.

WC – školjka s plitkim mehanizmom za ispiranje

Kod WC školjki dodatno se razlikuje između onih s dubinskim ili plitkim mehanizmom za ispiranje. Kod plitkog mehanizma za ispiranje u WC-školjki nalazi se ravna površina. Prigodom puštanja vode, voda gura fekalije s te ravne površine prema prednjem zidu WC školjke i zatim dalje prema dolje u sifon. Ovaj model WC školjke je od prednosti kada se fekalije i urin trebaju kontrolirati kao npr. u bolnicama, staračkim domovima ili u domaćinstvima s malom djecom. Pri redovnom održavanju ovaj model po pitanju higijene ne zaostaje za modelom s dubinskim ispiranjem, iako se to često misli.

Montaža WC-školjke

42 cm je normalna visina za montažu WC školjke. Na ovoj se visini nalaze na podu pričvršćene WC školjke. Montaža visećih WC na visini od 45 cm gornjeg ruba varijabilna je za velike ljude. Pored navedenog često se za starije ljude montiraju posebne WC školjke visine od 47 – 50 cm.

WC školjka s dubinskim mehanizmom ispiranja

Kod WC školjki načelno se razlikuje između onih s dubinskim ili plitkim mehanizmom ispiranja. Dubinski mehanizam ispiranja zahvaljuje svoj naziv činjenici što se u školjki nalazi cca. 1,2 do 1,5 l vode u koju fekalije direktno upadaju. Kod modela s dubinskim mehanizmom ispiranja razlikuje se više izvedbi, kao koso ili okomito postavljeni keramički jezičak. 80 posto svih prodanih WC školjki su modeli s dubinskim mehanizmom ispiranja. U njima nastaje manje neugodnih mirisa i lakše se čiste.

Sjedalo na WC školjki

Sjedalo WC školjke sastoji se od WC daske, šarki i učvršćenja kao i WC poklopca. WC daska proizvodi se od duro plastike, termo plastike ili drveta.
WC daske od duro plastike sastoje se od karbamida - prešana smola. Način proizvodnje jako je kompliciran. Postiže se stupanj sjaja sličan kao kod keramike i s obzirom da se radi o plastici izuzetno tvrdu površinu, koja je otporna na ogrebotine i gašenje cigareta.

Termo plastične WC daske proizvode se u postupku lijevanja pod utjecajem temperature. Daske su otporne na lom ali manje na ogrebotine, kemikalije, i gašenje cigareta.
Drvene daske bruse se u postupku glodanja i zatim lakiraju. Pore površine su zatvorene, zbog čega su takve daske higijenski ispravne i dugotrajne.