Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Zavjese

Zavjese

Zavjese - Dekorativni prozorski elementi

Dekorativni elementi na prozoru prostoru daju veselo, ugodno i elegantno unutarnje raspoloženje i na taj način velikim dijelom određuju karakter tog prostora. No, na što je potrebno obratiti pozornost kod kupovine zavjesa?

Nije svaki materijal isti. U materijale za izradu zavjesa ubrajamo i sve dekorativne tekstilne elemente na prozoru – prolaze sunčeve zrake, a „neprozirne“ zavjese zatamnjuju unutarnji prostor i mogu poslužiti kao toplinska izolacija s obzirom na kvalitetu materijala od kojeg su napravljene.

Zavjese koje se mogu prati u stroju za pranje rublja i koje su jako otporne na prljavštinu mogu nam znatno olakšti čišćenje i održavanje. Kuhinjski bi zastori trebali naprimjer biti u stanju podnijeti temperature pranja u toploj do pranja u vreloj vodi, inače bi na njima mogle ostati masne mrlje kojima su izložene u kuhinji tijekom kuhanja i pečenja.

Oprez s tkaninama od pamuka i polusintetičkim tkaninama: u slučaju kada ove tkanine prekrivaju točno određenu veličinu prozora, može se dogoditi da se nakon pranja skupe i da iz toga razloga postanu premalene - stoga oprez kod mjerenja.

U pravilu kod ovakvih tkanina vrijedi pravilo: mjeriti tek nakon barem jednog pranja. Na koji način postaviti zavjese na prozore? Pored klasične izvedbe „na prstenovima“ postoje i konstrukcijske izvedbe karniša u najrazličitijim varijantama - od drveta ili metala, neobrađene ili u boji, s okruglim ili oštrim krajevima.

Fleksibilnost kod postavljanja karniša zasigurno jamči „teleskopska“ izvedba, odnosno takva konstrukcija koja se može razvlačiti poput antene na automobilu. Za balkonska je vrata poglavito dobra izvedba „preklopivih“ karniša. Ugradnjom malog konopca ili vrpce za povlačenje zavjesama možemo dati i jedan moderan izraz.

Općenito kod postavljanja zavjesa i karniši vrijedi pravilo: karnišu je i zavjese potrebno tako postaviti da sežu točno 20 cm s obje strane od okvira prozora kako bi se na taj način postigla optimalna toplinska zaštita i kako bi se prekrili eventualni dijelovi rebrenica.

Članci

Još članaka ...