Bosch u suradnji s tvrtkom Microsoft razvija platformu za softverski definirana vozila za nesmetanu integraciju automobila s oblakom

Stuttgart i München, Njemačka – Bosch u suradnji s tvrtkom Microsoft razvija softversku platformu za povezivanje automobila na oblak bez poteškoća. Cilj je ove suradnje pojednostavljenje i ubrzavanje razvoja i implementacije softvera vozila kroz vijek trajanja vozila u skladu sa standardima kvalitete automobilske industrije. Novom platformom koja će se temeljiti na usluzi Microsoft Azure i u kojoj će biti inkorporirani softverski moduli tvrtke Bosch omogućit će se razvoj i preuzimanje softvera na upravljačke jedinice i računala za vozila. Suradnjom će se u budućnosti usredotočiti na razvoj alata kojima bi se poboljšala učinkovitost procesa razvoja softvera. To će dovesti do novih inovacija, a ujedno će se smanjit i troškovi razvoja softvera vozila unutar i između organizacija. Za vozače će to značiti brži pristup novim funkcijama i digitalnim uslugama. Suradnjom između tvrtki Bosch i Microsoft objedinjuje se bogatstvo softvera, elektronike i stručnosti na području sustava vodećeg svjetskog dobavljača za motorna vozila sa svestranošću tvrtke Microsoft u području programskog inženjerstva i računalstva u oblaku. Obje tvrtke planiraju novu softversku platformu učiniti dostupnom za prve prototipove vozila do kraja 2021. godine.

„Bosch već danas na siguran način bežično ažurira softver automobila. Sveobuhvatnom platformom za softverski definirana vozila želimo dodatno ohrabriti proizvođače automobila da razviju nove funkcije te ih želimo dovesti na cestu što prije”, kaže dr. Markus Heyn, član upravnog odbora Robert Bosch GmbH.
„Našom suradnjom s tvrtkom Bosch objedinjuje se stručnost jednog od vodećih svjetskih dobavljača za motorna vozila i snaga koju nude usluge Microsoft cloud, AI i GitHub”, kaže Scott Guthrie, izvršni potpredsjednik za Cloud i AI u tvrtki Microsoft. „S obzirom na to da softver čini ključnu razliku u automobilskoj industriji, naš je cilj pomoći poduzećima pri bržoj dostavi primjerenih jedinstvenih usluga mobilnosti osobnim automobilima i komercijalnim vozilima”.

Zajednički razvoj budućnosti automobilske industrije

Softver će igrati sve važniju ulogu u nadolazećim generacijama vozila. Novi trendovi poput elektromobilnosti, automatizirane vožnje i modernih usluga mobilnosti ne bi bili mogući bez njega. Također će biti potrebna češća ažuriranja i nadogradnje. Međutim, zbog strogih sigurnosnih zahtjeva kroz vijek trajanja vozila izrazito je komplicirano bežično ažurirati softver i razviti digitalne usluge za automobile. Širok raspon različitih serija i modela dodatno komplicira situaciju. Ova suradnja imat će koristi od Bosch dubinskog razumijevanja električnih i elektroničkih arhitektura, upravljačkih jedinica i računala za vozila neophodnih za bežično ažuriranje vozila. Osim toga, tvrtka će doprinijeti svojom stručnošću, proizvodima temeljenim na softveru i alatima za razvoj automobila. To uključuje osnovni softver i međusustave za računala za vozila i upravljačke jedinice kao i softverske module temeljene na tehnologiji oblaka kojima će se provoditi bežična ažuriranja nad cijelim voznim parkovima. „Sveobuhvatnom softverskom platformom koja će obuhvaćati sve od vozila do oblaka smanjit će se kompleksnost razvoja softvera i integracija na sustav vozila. Na taj ćemo način stvoriti uvjete kako bi bežično ažuriranje bilo jednostavno i praktično na vozilima kao što je na mobilnim telefonima”, kaže Heyn. Predintegriranom platformom uvelike će se smanjiti kompleksnost bežičnog ažuriranja koje služi za održavanje softvera ažurnim zahvaljujući savršenom slaganju softverske arhitekture vozila i oblaka.

Nove softverske usluge za razvojne inženjere

Bosch i Microsoft planiraju obogatiti postojeće razvojne alate pomoću kojih će proizvođači i dobavljači automobila pojednostaviti i ubrzati razvoj softvera, istovremeno se prilagođavajući jedinstvenim izazovima automobilske industrije.
Tvrtke također planiraju koristiti se potpuno integriranom poslovnom platformom GitHub i stavljati na slobodno korištenje važne dijelove nove softverske platforme na GitHub.com kako bi potaknule ponovnu uporabu koda i dijeljenje najboljih rješenja s cijelom industrijom.

O Boschu:
Mobility Solutions najveće je poslovno područje Grupe Bosch. Prema preliminarnim brojkama, u 2020. godini to je poslovno područje ostvarilo promet od 42,3 milijarde eura, što je 59 posto ukupnog prometa grupe. To Grupu Bosch čini jednim od vodećih dobavljača automobilske opreme. Poslovno područje Mobility Solutions teži očaravajućoj viziji mobilnosti koja je sigurna, održiva i uzbudljiva te objedinjuje stručnost grupe u domenama personalizacije, automatizacije, elektrifikacije i povezivosti. Za korisnike grupe Bosch to znači da dobivaju integrirana rješenja za mobilnost. Glavna područja djelovanja ovog poslovnog područja jesu tehnologija ubrizgavanja i periferije pogonskih sklopova za motore s unutarnjim izgaranjem, raznolika rješenja za elektrifikaciju pogonskih sklopova, sustavi za sigurnost vozila, sustavi pomoći vozaču i funkcije automatizirane vožnje, tehnologija za infozabavu prilagođena korisniku kao i komunikacija između samih vozila i komunikacija između vozila i infrastrukture, radionički koncepti te tehnologije i usluge za tržište autoopreme. Bosch je sinonim za važne inovacije u automobilskoj industriji, kao što su elektroničko upravljanje motorom, elektronički program stabilnosti (ESP) protiv klizanja te dizelska tehnologija common rail.

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 394.500 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2020.). Prema preliminarnim brojkama u 2020. godini tvrtka je ostvarila promet u iznosu većem od 71,6 milijarde eura. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedan od vodećih pružatelja interneta stvari, Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, Industriju 4.0 i povezanu mobilnost. Bosch teži viziji mobilnosti koja je održiva, sigurna i uzbudljiva. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari kako bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški cilj Grupe Bosch olakšati je povezani život proizvodima i rješenjima koja ili sadržavaju umjetnu inteligenciju (UI) ili su razvijena ili proizvedena s pomoću nje. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i otprilike 440 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri društva pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava oko 73.000 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 126 lokacija diljem svijeta, kao i otprilike 30.000 programskih inženjera.

Dodatne informacije dostupne su na internetskim stranicama www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

O tvrtki Microsoft:
(Nasdaq „MSFT” @microsoft) omogućuje digitalnu transformaciju za doba inteligentnog oblaka i tehnologije intelligent edge. Misija je potaknuti svaku osobu i svaku organizaciju na svijetu da postignu više.