Hidraulički je hibrid „motor godine“

Bosch je dobitnik nagrade automobilskih novinara
Hidraulički je hibrid „motor godine“
Bosch je primio i nagradu Expo za unutrašnjost automobila za svoj radionavigacijski sustav 315 CN

– hidraulički hibrid je inovativni alternativni pogonski sklop
– Bosch je prvi dobavljač koji je primio nagradu Motor godine
– Bosch nastavlja unaprjeđivati automobilsku tehnologiju

Bosch je sa svojim hidrauličkim hibridom osvojio međunarodnu nagradu Motor godine. Taj pogonski sklop klasični motor s unutarnjim izgaranjem nadopunjuje hidrauličkim elementima i tlačnim akumulatorom napunjenim dušikom. Frank Linkenheil, jedan od dva voditelja projekata u Boschu, izjavio je: „Zahvaljujući hidrauličkom hibridu alternativni pogonski sklopovi bogatiji su za jednu alternativu.

Vrlo smo ponosni na činjenicu da smo prvi dobavljači koji su dobili ovu nagradu.“ Nagradu jednom godišnje dodjeljuje organizacija UKIP Media and Events. Bosch je odabran zahvaljujući mišljenju 78 vodećih automobilskih novinara iz 36 zemalja. Ovo je prva godina kada su dobavljači mogli biti izabrani u novoj kategoriji Motor godine. Dean Slavinch, jedan od začetnika nagrade, pohvalio je hidraulički motor i opisao ga kao najbolju tehničku inovaciju u posljednjih 12 mjeseci.

Ovaj inovativni pogonski sklop, koji Bosch razvija u suradnji s tvrtkom PSA Peugeot Citroën, prvi je hidraulički hibrid na svijetu s pneumatskim tlačnim akumulatorom. On se može brzo napuniti, što znači da pri kočenju može vrlo učinkovito iskorištavati višak kinetičke energije.

Uporaba ovog pogonskog sklopa u gradskom prometu smanjuje potrošnju goriva za do 45 posto.

Drugim riječima, hidraulički hibrid može znatno smanjiti emisije CO2 u kompaktnim automobilima. Sustav je pogodan i za ostale klase osobnih automobila, kao i za gradska dostavna vozila koja se često zaustavljaju i ponovno pokreću.

Boschev radionavigacijski sustav za Kinu razvijen u rekordnom vremenu

Uz međunarodnu nagradu Motor godine, Bosch je primio i nagradu Expo za unutrašnjost automobila za svoj radionavigacijski sustav 315 CN (RNS). Poznati novinari koji ocjenjuju dizajn igrali su važnu ulogu u odabiru dobitnika nagrade. Bosch proizvodi radionavigacijski sustav za Volkswagenova vozila koja se prodaju u Kini. Iz tog je razloga motor prilagođen posebno za potrebe kineskih kupaca. Primjerice, njihova je želja velik ekran. U skladu s time, povoljni uređaj RNS 315 CN početnog cjenovnog ranga ima ekran od 6,5 inča (16,5 cm), što je približna veličina manjeg tablet računala. Razvijen je u nevjerojatno kratkom roku. Od početne ideje do prve isporuke prošla je samo jedna i pol godina, i to usprkos činjenici da je bilo potrebno programiranje na više od 25.000 kineskih znakova. Štoviše, algoritmi za pretragu na uređaju optimizirani su kako bi omogućili vrlo brzu pretragu milijuna interesnih točaka u Kini.

Robert Bosch GmbH nastavit će unaprjeđivati tehnološke inovacije na automobilima. Uz neprestano usavršavanje motora s unutarnjim izgaranjem i isporuku inovativnih pogonskih sklopova kao što je hidraulički hibrid, ovaj dobavljač radi na alternativnim pogonskim sklopovima za električna vozila i učinkovitim pomoćnim jedinicama. Boschevi inženjeri jednako su usredotočeni na automatiziranu vožnju i na sofisticirana multimedijska rješenja te sučelja prilagođena korisnicima.

Kontakt za medije:
Kristina Šperanda Ferenc
Tel.: (+385) 1 295 80 47
kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Automobilska tehnologija najveći je poslovni sektor Grupe Bosch. U 2012. godini taj je sektor ostvario promet od 31,1 milijardu eura, što čini 59 posto ukupnog prometa grupe. To čini Grupu Bosch jednom od vodećih dobavljača automobilske opreme. Oko 177.000 zaposlenika Automobilske tehnologije diljem svijeta zaposleno je većinom u sljedećim poslovnim područjima: tehnologije ubrizgavanja za motore s unutarnjim izgaranjem, alternativni pogonski koncepti, učinkovita i umrežena periferija pogonskog sklopovlja, sustavi aktivne i pasivne sigurnosti u vožnji, funkcije za pomoć i udobnost, tehnologija za infozabavu prilagođenu korisniku i komunikaciju između vozila i Car2X komunikaciju, te koncepti, tehnologija i usluge za tržište autoopreme. Bosch je zaslužan za važne inovacije u automobilskoj industriji, kao što je elektroničko upravljanje motorom, elektronički program stabilnosti ESP® te common rail dizelska tehnologija.

Grupa Bosch vodeći je globalni dobavljač tehnologije i usluga. U poslovnoj 2012. otprilike 306.000 zaposlenika ostvarilo je prodaju od 52,5 milijardi eura.

Od početka 2013. djelatnost kompanije podijeljena je na četiri poslovna područja: tehnologiju za motorna vozila, industrijsku tehnologiju, potrošačku robu i energetsku i graditeljsku tehnologiju. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i više od 360 podružnica i regionalnih kompanija u oko 50 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, tada Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch je u 2012. godini potrošio oko 4,8 milijardi eura na istraživanje i razvoj te je prijavio gotovo 4800 patenata diljem svijeta. Proizvodi i usluge grupe Bosch oblikovani su da fasciniraju i unapređuju kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja. Na taj način Bosch diljem svijeta nudi „tehnologiju za život“.

Dodatne informacije možete pronaći na www.bosch.com